Del 4: Gæsteblogger Emil Holmström

Verden set gennem Fannys øjne.

emil_blogg4_1
Hurtig gåtur til caféen “Ett Skafferi” udenfor Stockholm. På vej i sidste øjeblik som sædvanlig. 

I dag spiste jeg frokost med Fanny Fridén, en veninde som allerede har fået behandlet sine øjne. Vi mødtes på et af mine favoritsteder i området, hvor jeg bor. Min tanke var at hun skulle hjælpe mig med at fjerne lidt af mystikken omkring øjenbehandlinger. Hvordan har hun oplevet rejsen? Fanny er 26 år gammel og bor sammen med sin kæreste i Aspudden syd for Stockholm. Det gode ved Fanny er, at hun allerede har fået en behandling hos Memira for lidt over et år siden. (Jeg tænker, at der er løbet tilstrækkelig vand i åen siden da, til at jeg kan få et ordenligt indblik i  hvordan det gik). Hun er desuden en meget sporty pige. Aktiv indenfor roning og med et fritidsliv der blandt andet indebærer mountainbike og faldskærmsudspring.

emil_blogg4_2+3
Til venstre: Kaffe med Fanny Fridén, som delte ud af sine erfaringer med øjenbehandling. Til højre: De seje ropiger med Fanny længst til højre – uden hverken briller eller linser. 

Fortæl mig om dit forhold til briller?

– Jeg fik briller i 11-års alderen.  Efter bare nogle år skiftede jeg til linser. Men selv dét, kan være ganske besværligt. Når man cykler, blæser det og så gør linserne at man får tørre øjne. Og når man er ude og ro sprøjter vandstænk op i øjnene. Det bliver til utrolig mange blink, hvilket især er et problem, når jeg konkurrerer.

Men til hverdag arbejder du jo som sælger. Der kan det vel ikke have været problem?

– Jo, tro det eller ej. Jeg sidder en hel del ved computeren. Man bliver ret tør i øjnene af bare at sidde og stirre ind i en skærm. Min optiker anbefalede mig at jeg samtidigt med linserne skulle have skærmbriller, men jeg ved ikke lige hvor godt det råd var…

Så hverken briller eller linser var noget hit. Men en behandling kan være et stort skridt at tage. Hvad havde du for overvejelser, inden du gik ind i det? Jeg er jo lidt inde i denne proces selv, så jeg vil rigtig gerne vide, hvad du tænkte.

– Det var ikke så dramatisk. Jeg fik svar på alle mine spørgsmål ved forundersøgelsen. Og jeg havde RIGTIG mange (griner). Men først og fremmest handlede det om, hvor lang tid der ville gå, før jeg kunne fortsætte med min træning. Og selvfølgelig om der var nogen risici. Jeg fik at vide at, at man kan blive lidt lysfølsom i begyndelsen.  

 Hvordan gik det så med den der lysfølsomhed?

– Man kan sige, at det viste sig mest, når det var mørkt. Mørkesynet blev svagere, men kun i begyndelsen. I dag er det godt. Jeg tror faktisk, at det har været lige som før behandlingen, i et godt stykke tid nu.

Fortæl mere om selve behandlingen.

– Det var lidt skræmmende til at begynde med. Du ved hvordan det er, når nogen prikker dig i øjet. Selvom jeg havde fået alt forklaret, er det en anden sag, når man ligger der. Jeg tror, jeg var meget anspændt, men det gik ekstremt hurtigt over. 

Hvad skete der bagefter – fik du et lift hjem?

– Min fyr var sød og kørte mig hjem. Men det vilde var, at selv om jeg var lysfølsom, så kunne jeg se skarpt allerede der – på første dag! Og så husker jeg følelsen af at vågne op om morgenen og kunne se godt med det samme.e

Det lyder dejligt. Kan du sige noget om, hvordan du oplevede opfølgningen?

– Jeg mødtes med Memira ganske hurtigt efterfølgende. En uge efter behandlingen eller noget lignende. Derefter var dere flere fastlagte kontroller. Men de fleste spørgsmål stillede jeg via telefonen den første uge. Du ved, hvornår skal man tage øjendråber og sove med beskyttelsesbriller. Hvor meget skal jeg dryppe? Hvis jeg har søvn eller snask i øjnene, må jeg så fjerne det?

Hvad er dit stærkeste minde, efter du fik synet tilbage?

– Jeg mindes især en ting, direkte efter jeg kom hjem. Jeg kiggede ud fra altanen bare for at se, hvor langt jeg kunne se. Og da så jeg træerne i horisonten meget tydeligere, end jeg nogensinde har set med briller. Sådan nogen ting sker hele tiden. For nylig var jeg i Afrika og skulle dykke ned i en pool, – mig der ikke har dykket i flere år! Pludselig var det slet ikke noget problem. 

Det lyder inspirerende – selv for en badeand som mig. Hvad ville du forresten sige til mig, som overvejer at få behandlet øjnene?

– Gör en förundersökning, det är en bra början. Annars blir det lätt att fråga sig varför man inte gjorde det för tio år sedan, som en bekant till mig sade. Tack så mycket för pratstunden, Fanny! Det låter verkligen som en bra idé att göra en förundersökning, även för min egen del. Få lavet en forundersøgelse, det er en god start. Ellers bliver det let sådan – som en bekendt sagde til mig – at man spørger sig selv, hvorfor man ikke gjorde det for 10 år siden. Tak så meget for snakken, Fanny. Det lyder virkelig som en god idé at få foretaget en forundersøgelse – selv for mit vedkommende. 

Nu har jeg booket tid til min egen forundersøgelse. Jeg vender tilbage inden længe med en udførlig rapport om præcis hvordan det gik.

Emil Holmström er stolt brillebærer på 29. år, og derudover copywriter, forelæser og forfatter. Han er bosat i det idylliske område der bærer navnet Midsommarkransen, lige udenfor Stockholm.

Download din brochure

Jeg er

Fortsæt med at læse

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid. Hos Memira er vi dedikerede til at forbedre menneskers syn og livskvalitet over hele verden. Vores…

Læs mere
Spar 10.000,- på din grå stær operation

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Få foretaget en grå stær operation inden 30 juni 2024 og få forundersøgelse, operation samt kontrol til 19.500 Kr.

Læs mere
Danmark tester synet

Danmark tester synet

Hos Memira støtter vi op om Øjenforeningens budskab om at få testet synet minimum en gang om året. Vidste du at 59% af danskerne er…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål