Hvordan påvirkes vores øjne af klimaforandringerne?

Klimaforandringerne kan påvirke dine øjnes sundhed på flere måder. Dels pga. den øgede ultraviolette stråling og dels pga. ændringer i luft og vand. Irriterede øjne, solskader og en øget risiko for infektioner er blot nogle af de konsekvenser, vores øjne kan lide som følge af klimaforandringerne.

I modsætning til andre vigtige organer er øjet meget eksponeret og dermed mere sårbart over for de klimaforandringer vi står overfor.

Dine øjne og ultraviolet stråling

Ozonlaget bliver tyndere, og det har ført til øget eksponering for ultraviolet stråling. I henhold til rapporten “Klimaforandringer og menneskers sundhed: ”Climate Change and Human Health: Risks and Responses” af World Health Organization kan dette have konsekvenser for dine øjne med øget risiko for blandt andet sneblindhed (solskoldede øjne), pterygium (fortykning af det hvide i øje), keratitis (hornhindebetændelse), øjenbetændelse (conjunctivitis) og aldersbetinget makuladegeneration (AMD).

Øget eksponering for UV-stråling får også linsen i øjet til at ældes hurtigere end normalt, hvilket fører til at grå stær udvikler sig tidligere. Dette er meget tydeligt hos mennesker, der bor i lande i nærheden af ​​ækvator, hvor solen er stærkest.

UV-stråling påvirker ikke kun selve øjeæblet, men kan også skade øjenlågene og den følsomme hud omkring øjnene.

Dine øjne og ilt

En sund strøm af ilt til øjnene er vigtig for at bevare et godt syn. Hvis du bruger kontaktlinser, ved du allerede, at det anbefales at fjerne linserne, før du går i seng, fordi dine øjne skal ”trække vejret”. Øjet kan absorbere ilt direkte fra luften gennem hornhinden. Oxygenmangel i øjet kan føre til vaskulær vækst (hvor blodkar vokser over hornhinden) og hornhindeødem (hævelse i hornhinden).

Forurenet vand

Klimaændringer har også en negativ indvirkning på vandkvaliteten. For øjnene kan dette for eksempel betyde, at trachom (en bakterieinfektion), der er en af ​​de største årsager til blindhed på verdensplan, kan sprede sig endnu lettere, hvis adgangen til rent vand mindskes.

Skidt og forurenet vand er også yngleplads for nogle insekter, der spreder sygdomme såsom onchocerciasis (flodblindhed), som er en infektion, der kan forårsage skade på iris og nethinde og føre til blindhed.

Forurenet luft

Klimaændringer kan forårsage uforudsigelige vejrmønstre med temperaturer både under og over det normale. I områder, hvor temperaturerne stiger, kan vi se en stigning i mennesker med tørre øjne.

Luftforurening fra trafikken betyder, at vi konstant eksponeres for nitrogendioxid og kulilte, hvilket kan føre til en øget risiko for aldersrelateret makuladegeneration (AMD). AMD forårsager signifikant og til tider permanent tab af det centrale syn, normalt ses det hos personer, der er over 60 år.

Kan du beskytte dine øjne mod virkningerne af klimaforandringerne?

En meget vigtig foranstaltning for at beskytte øjnene er at bruge gode solbriller med god UV-beskyttelse. Dette gælder, når solen er fremme – uanset årstid, men også i overskyet vejr, da UV-strålerne kan trænge gennem skyerne. CE-mærkede solbriller, opfylder visse grundlæggende sundheds- og sikkerhedskrav og giver god UV-beskyttelse. Hvis polariserede solbriller vælges, filtrerer de desuden blændende lys fra reflekterende overflader som vand og sne.

Brug af solbriller af lav kvalitet, der kun har en formørkende virkning, kan gøre mere skade end gavn, da de gør pupillen større og slipper mere af det skadelige UV-lys ind. Vær derfor forsigtig med, hvilken type solbriller du bruger.

At gå regelmæssige til øjeundersøgelser er også vigtigt for at være i stand til at opdage øjensygdomme i tide og modtage passende behandling. Dette er især vigtigt, når du bliver ældre, og der er større risiko for at få øjensygdomme.

Download din brochure

Jeg er

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Fortsæt med at læse

7 myter om øjenlaser

7 myter om øjenlaser

7 myter om øjenlaser Du har måske hørt om øjenlaser og er lidt usikker på, om alt, hvad du har hørt, er sandt? Det er…

Læs mere
20-20-20- reglen

20-20-20- reglen

Får du trætte øjne af at stirre ind i skærmen? Her er et tip til, hvordan du reducerer din skærmtræthed!

Læs mere
Linseudskiftning – de 7 mest almindelige spørgsmål

Linseudskiftning – de 7 mest almindelige spørgsmål

En linseudskiftning er en operation, som foretages for at gøre dig fri for briller, læsebriller og kontaktlinser. Der er mange forskellige grunde til, at man…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Chat med os

Chat med kundeservice

Udenfor vores åbningstider
Man - Tors 08:00 - 16:00 Fredag 08:00 - 15:30
chatter du med vores chatbot.

Ring til os

Kundeservice
Man-Tors: 08:00 – 16:00
Fredag: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book