Makuladegeneration (AMD)

Makuladegeneration er en øjensygdom, der indebærer aldersforandringer i den gule plet. Sygdommen forårsager nedsat synsskarpehed og rammer oftest ældre mennesker. Symptomerne kan opstå pludseligt, men den mest almindelige form af makuladegenration er et langsomt forløb, hvor synsskarpheden gradvist forringes.

Der findes to typer af forandringer, når der tales om aldersrelateret makuladegeneration – tørre forandringer og våde forandringer.

Midt i øjets nethinde er der et lille område, hvor synscellerne sidder tættere end på resten af nethinden. Dette kaldes den gule plet eller makula, og hjælper dig med at kunne se skarpt. Med alderen kan der opstå forandringer i den gule plet, hvilket kan forringe synsskarpheden. Sygdommen kan ramme begge øjne på samme tid, men oftest starter det i det ene øje.

Årsager til makuladegeneration

Makuladegeneration rammer oftest ældre mennesker, og risikoen for at udvikle øjensygdommen øges, jo ældre du bliver. Der findes to typer af forandringer, som kan påvirke den gule plet – tørre forandringer og våde forandringer.

Tørre forandringer opstår, når synscellerne i den gule plet forsvinder og stopper med at give et korrekt synsindtryk. Dette er den mest normale type af aldersforandringer i den gule plet.
Våde forandringer kan opstå, hvis der udvikles skrøbelige blodkar bag nethinden, hvor blod og væske siver ud i den gule plet, og får den til at hæve.

Den direkte årsag til aldersforandringer i den gule plet er ikke klargjort. Det viser sig dog, at rygning og en vitaminmanglende kost er faktorer, som øger risikoen for makuladegeneration.

Symptomer på makuladegeneration

Symptomerne på tørre og våde forandringer adskiller sig lidt fra hinanden. Du bliver ikke blind af aldersforandringer i den gule plet, men sygdommen kan forårsage meget nedsat syn i centeret af ens synsfelt.

Hvis du rammes af tørre forandringer i den gule plet, kommer symptomerne snigende, som oftest over flere år. Synskarpheden forringes og du får svære ved at se detaljer, især på kort afstand. Det kan blive sværere at læse, og det kan føles som om, at bogstaverne deler sig eller forsvinder. Der kan også opstå forandringer midt i synsfeltet, der kan ses som en plet eller flere pletter på det, du fokuserer på. Hvis et enkelt øje rammes af aldersforandringer, kan det gøre, at man har sværere ved at afstandsbedømme.

Ved våde forandringer er processen hurtigere, og viser sig næsten med det samme. Som følge af, at den gule plet hæver, kan synsfeltets center også blive ramt, hvilket gør, at objekter kan se krumme og forvredne ud.

Behandling af makuladegeneration

Hvis du udvikler tørre forandringer i den gule plet, er der desværre ikke nogen effektiv behandling. Hvis det opdages tidligt, kan man bremse udviklingen ved at ændre kostvaner.

Våde forandringer kan behandles med medicin, som sprøjtes ind i øjet for at stoppe dannelsen af flere blodkar bag nethinden. Behandlingen skal oftest udføres flere gange for at opnå et godt resultat. Ved et effektivt behandlingsforløb mindskes hævelsen af den gule plet og sygdomsforløbet stoppes. Hvis der er tale om svære eller mange forandringer, er denne behandling desværre ikke mulig.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundcenter
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book