Regnbuehinden (iris) – justerer pupillens størrelse

Regnbuehinden, eller iris som den kaldes, er farvet væv, som er lokaliseret rundt om pupillen mellem linsen og hornhinden.

Regnbuehinden sidder omkring pupillen og justerer dens størrelse.

Regnbuehinden justerer pupillens størrelse

Regnbuehinden tilpasser pupillens størrelse alt afhængig af lysintensiteten. Dette gør den med hjælp af en ringmuskel og radiærmuskel. Hvis der er meget lys udløses en refleks, som gør, at regnbuehindens ringmuskel trækker sig sammen og gør pupillen mindre og dermed tillader mindre lys at passere ind i øjet. Når det bliver mørkere udvider pupillen sig ved hjælp af rengbuehindens radiærmuskel, for at der kan komme mere lys ind i øjet. Alt for at give synscellerne på nethinden den bedst mulige mængde lys.

Din øjenfarve sidder i regnbuehinden

I regnbuehinden findes der pigment, melanin, som bestemmer hvilken øjenfarve man har. Det er samme slags pigment som bestemmer hud- og hårfarve. De mest normale øjenfarver er brun, blå og grøn, men nuancerne kan være meget forskellige. En høj koncentration af melanin giver mørkere øjne, hvilket er tilfældet hos mørke mennesker. En lav koncentration af melanin giver lysere øjne, hvilket er tilfældet hos personer med blå øjne. Personer som har grønne øjne har en lille mængde af det gule pigment lipokrom i kombination med egenskaber fra den blå iris.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book