10 ting du bør tænke på før en øjenoperation

Når du har bestemt dig for at få lavet en synskorrigerende operation, der gør dig fri for briller og linser, er den næste beslutning, hvem der skal foretage den. Her fortæller vi om det, som vi mener, er vigtigt at tænke igennem, inden du træffer dit valg. Der er nemlig stor forskel på, hvordan man gør det fra klinik til klinik.

1. Hvem foretager undersøgelsen?

Før operationen vil du på visse klinikker kun møde en læge. På andre klinikker møder du først en optiker, og derefter en læge som foretager sin egen forundersøgelse og laver den endelige vurdering før operationen. Det giver naturligvis en større tryghed, at dine øjne bliver bedømt af to eksperter, før du bliver anbefalet hvilken operationsmetode, der passer præcis til dine øjne. Grunden, til at det er vigtigt at blive tilset af både en optiker og en læger, er at optikeren er ekspert i synet, mens lægen er ekspert i øjet.

2. Hvordan håndteres kvalitetsarbejdet?

Det er utroligt vigtigt, at klinikken som udfører din operation har et aktivt kvalitesarbejde. Dette indebærer, at rutinerne omkring din operation er nøje tilpassede for at sikre, at alle risici minimeres og at resultatet af din operation bliver så godt som overhovedet muligt. Undersøg om den klinik, som du overvejer, har et aktivt kvalitetsarbejde. I visse tilfælde findes der endda dedikerede teams, som udelukkende arbejder med kvalitet. Det er naturligvis en vigtigt for din tryghed omkring din operation og resultat. Mindre klinikker, har ikke nødvendigvis ressourcerne til at udføre dette arbejde.

3. Hvor tilfredse er kunderne?

For at være sikker på at oplevelsen på klinikken og resultatet af operationen er god, er det altid bedst at spørge nogen, som allerede er blevet opereret på der. Flere klinikker tilbyder kundereferencer. Undersøg om du kan finde en kundereference, på den eksakt samme operationsmetode, som er aktuel for dig.

4. Hvordan fremstår klinikken internationalt set?

Hvis klinikken også findes i andre lande, kan dette være et tegn på, at de har tilgang til et større netværk af ekspertise. Dette, i kombination med et aktivt kvalitetsarbejde, kan bidrage til at deres rutiner følger de absolut bedste internationale standarder.

5. Hvor mange læger har klinikken?

Hvis klinikken har flere læger, er muligheden for faglig vidensdeling større og problemstillinger kan løses hurtigere og nemmere. Spørg hvor mange læger, som arbejder på klinikken. Hvis deres lægeteam er større end 5-6 læger, bør mulighederne for vidensdeling og kompetenceudveksling være rigtig gode.

6. Hvor erfarne er lægerne, som udfører operationerne?

Når man taler om en operation indenfor synskirurgi, referer man til operation af et enkelt øje. Så når en klinik siger, at en læge har udført 2.000 operationer, betyder det for det meste i praksis, at han eller hun har opereret omkring 1.000 patienter. Sammenlign gerne hvor mange operationerne lægerne på de forskellige klinikker har udført. Kirurgi er et håndværk og det er derfor vigtigt, at man foretager mange operationer hver måned, for at opretholde sine færdigheder.

7. Får du et “nej”, hvis du ikke bør blive opereret?

Der findes tilfælde, hvor en patient ved en forundersøgelse, har fået afslag på at blive opereret – men efterfølgende har opsøgt en anden klinik, og er blevet godkendt. Tænk over hvorfor en klinik siger ”nej” til en operation. Ofte handler det om, at lægen eller optikeren ikke mener, at dine øjne er egnede til operation, at de ikke kan tilbyde dig den teknik, der egner sig bedst til dig, eller at dine forventninger til resultatet er for høje. Hvis en klinik hellere siger ”ja” end ”nej” til en operation, kan det være et tegn på, at de vægter den økonomiske fortjeneste højere end dit helbred.

8. Hvor ofte kalibreres udstyret?

De maskiner, som anvendes ved forundersøgelsen og operationen, er præcisionsinstrumenter som behøver regelmæssig kalibrering. Klinikken bør kunne redegøre for hvor ofte deres instrumenterne kalibreres.

9. Hvilke operationsmetoder anvender klinikken?

Der findes flere forskellige operationsmetoder i forbindelse med synskorrektion. Hvilken metode der vælges til dine øjne, skal baseres på hvordan dine øjne ser ud og hvordan de har udviklet sig gennem tiden. Hvilke metoder en klinik tilbyder, afhænger desuden af hvilken ekspertise, der findes på præcis den klinik. Det er bedre at gå til en klinik, som har et bredt udvalg af metoder at vælge mellem. Så er det mere sandsynligt, at der anvendes den rette metode til præcis dine øjne.

10. Er klinikken altid tilgængelig?

Efter en operation kan der opstå spørgsmål eller lignende, man som patient har brug for at få hurtigt svar på. Det er derfor vigtigt, at du ved hvordan du kan komme i kontakt med en optiker eller læge – og at der findes et vagttelefonnummer, som du altid kan ringe til.

Test: Hvilken behandling passer til dig

Download din brochure

Jeg er

Fortsæt med at læse

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid. Hos Memira er vi dedikerede til at forbedre menneskers syn og livskvalitet over hele verden. Vores…

Læs mere
Spar 10.000,- på din grå stær operation

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Få foretaget en grå stær operation inden 30 juni 2024 og få forundersøgelse, operation samt kontrol til 19.500 Kr.

Læs mere
Danmark tester synet

Danmark tester synet

Hos Memira støtter vi op om Øjenforeningens budskab om at få testet synet minimum en gang om året. Vidste du at 59% af danskerne er…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål