De fleste kan slippe briller og linser! Men hvilke risici er der?

Flere og flere danskere vælger at korrigere deres syn for at slippe for briller og linser. Men nervøsitet og tanken om, at det måske kan gå galt, er fortsat en hindring for mange. ”Jeg bestemte mig for at konfrontere disse tanker», siger journalisten Victoria Lagercrantz på 49 år.

I dag kan de fleste korrigere synet, uanset hvilke synsfejl, de må have

– Vi laver ca. 20 000 operationer om året i Skandinavien og har nogle meget glade kunder, fortæller Urban Schönbeck, der har været øjenlæge hos Memira i mere end 10 år. Memira er størst i Norden inden for øjelaser og linseudskiftning. Alle operationerne udføres af Specialuddannede øjenkirurger, der har flere tusinde operationer bag sig, før de kan blive ansat hos Memira. På trods af dette er ”frygten” alligevel en hindring for mange, som drømmer om et liv uden kontaktlinser og briller.

– Jeg tror det handler om et naturligt instinkt: at beskytte sine øjne, har været helt afgørende for menneskenes overlevelse i verden. Derfor er det helt naturlig, at vi oplever stærke følelser, når det handler om et indgreb i lige præcis øjnene, siger Urban Schönbeck.

Vil vide alt om risikoen

Victoria Lagercrantz er uddannet journalist, men arbejder nu som chef på et contentbureau i Stockholm. Hun fik briller i en tidlig alder og har brugt kontaktlinser siden hun var 14 år, men har aldrig overvejet en operation.

– At kunne se godt uden briller ville helt sikkert være helt fantastisk, men jeg har ikke turde at tage skridtet. Selvom risikoen er minimal! Tænk hvis der opstår alvorlige komplikationer.

Men nu har Victoria booket en forundersøgelse hos Memira.

– Jeg vil kende mine muligheder: Kan jeg få rettet min synsfejl, og hvilke risici skal jeg forholde mig til?

Alle synsfejl kan opereres

Lotta Björk er optiker hos Memira. Hun starter med en grundig forundersøgelse af Victorias syn, hornhindernes tilstand og tykkelse, samt afstanden mellem horn- og nethinden.

– Vi kan operere alle synsfejl, men ikke alle øjne. For at blive godkendt til en øjenoperation skal du have et stabilt syn, en vis tykkelse på hornhinden og raske øjne, forklarer Lotta.

Memira siger faktisk nej til hver femte, der kommer til dem med ønsket om en operation. Men Victoria får en positiv besked.

– Siden du er over 45 år, er det en linseudskiftning, der er aktuel for dig. Vi udskifter din naturlige linse med en kunstig linse, som korrigerer alle dine synsfejl: både alderssyn og bygningsfejl.

I Danmark foretages 50 000 grå stæroperationer om året

Metoden for linseudskiftning er den samme som en grå stæroperation – verdens mest udførte operation.

– I Danmark laves hvert år over 50 000 grå stær operationer, det samme gælder for Norge og i Sverige laves omkring 130 000 grå stæroperationer hvert år! I Memira laver vi ca. 12 000 linseudskiftninger årligt – så det er en meget veldokumenteret metode der findes, fortæller Lotta Björk.

– Forskellen på en grå stæroperation og en linseudskiftning er, at vi sætter en mere avanceret linse ind, som tager højde for dine synsfejl, og giver godt syn på alle afstande. Ud over et godt syn, slipper du for at udvikle grå stær i fremtiden – noget som ellers, hos langt de fleste, kommer med årene.

Optikeren Lotta Björk fik selv lavet en linseudskiftning i foråret 2019 og er nu sluppet helt af med sine læsebriller. Hun gennemgår fakta om linseudskiftning, fortæller om sin egen oplevelse, og Victoria får svar på alle sine spørgsmål.

– Selve operationen går hurtigt. Øjnene bedøves med dråber, og du får et beroligende middel, hvis du vil, men du er hele tiden vågen. Selve indgrebet tager 10-15 minutter pr. øje. Du skal regne med at være på klinikken i 1,5 til 2 timer.

Hvordan ser man lige efter indgrebet?

– Lige efter indgrebet er du blændet – men ser straks derefter. I starten ser du “halos”, som er ringe og glorier, rundt om lyskilder. Det gør du fordi hjernen skal tilpasse sig de nye linser, og den skal lige lære at sortere dem fra. Det er helt individuelt, hvor lang tid det tager for den enkelte at komme af med halos . Samme aften, som jeg fik operationen, kunne jeg se tv og næste morgen så jeg super godt, men lidt sløret – hvilket er helt normalt, fordi hornhinden er lidt hævet i den første tid.

Hvilke blivende bivirkninger kan jeg få?

– Nogle synes, de har brug for mere lys, for eksempel når de læser. Mørkesynet kan blive lidt dårligere og man kan måske fortsat se glorier rundt om lyskilder i mørket. Det er de almindeligste bivirkninger. Der findes også nogle bivirkninger, som rammer yderst få, hvor synes slører på afstand.

Hvor sikkert er det, at mit syn bliver godt?

– Meget sikkert. Hos 10-15 % af alle, som får lavet en linseudskiftning, er der en lille ”rest” tilbage af synsfejlen. Som regel relateret til krumningen på hornhinden. Men det kan vi sagtens korrigere med laser, en komplementerende behandling, som er inkluderet i den pris, du betaler for din operation. Det var blandt andet derfor, jeg undersøger dine hornhinder – for at sikre at vi kan laves en øjenlaser, hvis det skulle blive nødvendigt.

Jeg har læst, at én ud af ti, som har fået en linseudskiftning, bruger briller en gang i mellem – hvorfor det?

– De benytter en briller i visse særligt synskrævende situationer. Oftest handler det om, at man har brug for et særligt skarpt syn på meget nært hold, ca. 40 centimeter fra øjet.

Åh, men det er jo inden i mine øjne

Og så var der det med frygten. Lotta finder nogle pædagogiske billeder frem på sin ipad, som viser, hvad der sker i løbet af operationen.

– Lige præcis dét –føles faktisk lidt væmmeligt; at det skal ske inden i mine øjne. Tænk hvis jeg bliver blind, udbryder Victoria.

– Det kan faktisk ikke ske. Der findes ikke ét eneste kendt tilfælde i hele verden, hvor nogen er blevet blind af en synskorrigerende øjenoperation. Selve operationen er tryg og sikker. Det, som er vigtig, er, at du følger de instruktioner, du får, for at minimere risikoen for en infektion, som jo er en risiko ved alle operationer!

Memira har en unik tryghedsgaranti, som indbefatter gratis kontroller og komplementerende behandlinger i fem år efter operationen.

– Før du forlader os på operationsdagen booker vi en kontrol, en uge senere, og en synsundersøgelse, efter tre måneder, fortæller Lotta.

– Du kan altid ringe til vores vagttelefon og få hjælp, og du kan komme på gratis kontroller i fem år efter operationen.

Havde brug for at få alle fakta på bordet

Victoria og Lotta fortsætter engageret samtalen, og Victoria får en mappe med information med hjem.

Næste skridt er at booke tid til operation, som kan finde sted allerede i løbet af nogle få uger. Forud for en operation bliver man undersøgt af en øjenlæge, for at kontrollere og sikre at øjnene er raske, og at forudsætningerne for operationen er optimale.

Dagen efter forundersøgelsen er Victoria mentalt klar til en øjenoperation. Længer tid går der ikke.

– Jeg ved nu, at ubehaget jeg har følt, egentlig har vært en diffus frygt relateret til det faktum, at det er øjnene som skal behandles. Men efter mit møde med Lotta – og efter nøje at have læst alle informationer, som jeg har kunne finde, føler jeg mig helt tryg og meget motiveret for en behandling. Jeg havde virkelig brug for det her skub: book en forundersøgelse og få alle fakta på bordet.

Med det du ved nu: Hvad er det værste som kan ske?

– At jeg får en infektion, som bliver kompliceret, men risikoen for dette er så lille – én ud af 5000. Desuden kan jeg mindske den risiko, ved at følge de retningslinjer, jeg har fået fra optiker og kirurg: øjendråber, ikke udsætte øjnene for snavs og så videre.

Hvornår skal du opereres?

– Jeg fylder 50 år til næste år, og jeg tænker, at jeg kan ønske mig en linseudskiftning i fødselsdagsgave.

Download din brochure

Jeg er

Fortsæt med at læse

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid. Hos Memira er vi dedikerede til at forbedre menneskers syn og livskvalitet over hele verden. Vores…

Læs mere
Spar 10.000,- på din grå stær operation

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Få foretaget en grå stær operation inden 30 juni 2024 og få forundersøgelse, operation samt kontrol til 19.500 Kr.

Læs mere
Danmark tester synet

Danmark tester synet

Hos Memira støtter vi op om Øjenforeningens budskab om at få testet synet minimum en gang om året. Vidste du at 59% af danskerne er…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål