Børns syn

Dit barns syn – fra baby til skolealder

Vi har alle brug for et godt syn. Det gælder både i børnehaven, i skole, under uddannelse, på jobbet og i forhold til alt det vi gerne vil opleve og foretage os gennem livet.

I dette blogindlæg beskriver vi hvordan dit barns syn udvikles og hvordan man som forældre kan være med til at opdage, hvis der er noget galt med barnets syn.

Fra baby til skolealder

Et nyfødt barn ser meget uskarpt, men synet udvikles hurtigt de første leveår. Først omkring seksårsalderen er synet færdigudviklet og barnet er klar til at komme i skole. Den normale udvikling kan dog midlertidigt standses, hvis øjet ikke får et skarpt billede på nethinden. Dette kan skyldes f.eks langsynethed, nærsynethed eller bygningsfejl.

Hos nogle børn med skelen kan man også se nedsat syn. Udover de mest almindelige årsager til nedsat synsudvikling, findes der også en række sjældne øjensygdomme, som kan give manglende synsudvikling f.eks medfødt grå stær.

Det er vigtigt at følge barnets synsudvikling for jo ældre barnet bliver, des vanskeligere bliver det for barnet at genvinde et godt syn. Alle børn i Danmark tilbydes synstjek ved 4-års og ved 5-årsundersøgelse hos egen læge, samt ved skolestart. Hvis man har mistanke om en synsnedsættelse hos barnet, ellers hvis barnet skeler, bør man dog altid få undersøgt barnets syn. Dette kan ske hos praktiserende læge, øjenlæge eller skolesundhedsplejersken.

Hvordan udvikler barnet sit syn?

To måneder: Barnet skal gerne være helt sikker i sin øjenkontakt med forældre eller andre og skal kunne fastholde blikket længere tid mod et ansigt og følge dette, når det bevæger sig.

Fire måneder: Barnet har længe været interesseret i sine hænder. Det kan nu kigge på dem, samle dem og putte dem i munden. Ydermere er barnet forsigtigt begyndt at række ud efter genstande, som rækkes frem mod det.

Seks måneder: Barnets øjenbevægelser er nu godt udviklet. Øjnene følger fint, når der for eksempel bevæges et stykke legetøj foran barnet. Barnet kan flytte ting fra den ene hånd til den anden og begynder at kunne genkende sin mors, fars og søskendes ansigter.

12 måneder: Barnet har nu udviklet en god synsstyrke på begge øjne. Barnet finder billeder og tegninger meget sjove.

To år: Barnets øjne, hænder og krop arbejder godt sammen. Barnet kan finde ting, der har samme farve og form samt pege på de billeder i bogen, som mor og far forslår.

Tre, fire, fem og seks år: I løbet af disse år bliver alle barnets synsfunktioner stadig mere sikre. Er det ikke tilfældet, er der i disse år stadig mulighed for at genoptræne synet. Men jo ældre barnet bliver, des vanskeligere er det at opnå et godt resultatet. Når barnet fylder seks år, er synet næsten færdigudviklet.

Har mit barn et godt syn?

Som forældre kan man være med til at opdage, om ens barn udvikler et godt syn på begge øjne.

Det er svært at foretage en rigtig synsprøve før barnet er omkring tre år gammelt, men læg mærke til, hvordan barnet bevæger sig, holder sit hoved, leger, griber, finder små ting med mere. Tilsammen kan de give et indtryk af om barnet ser godt. Børn er gode til at kompensere og derfor kan det være en svært at se om barnet ser godt med det ene øje og dårligt med det andet, det er derfor vigtigt at man undersøger højre og venstre øje hver for sig.

Skeler mit barn?

Barnet skeler, hvis det ene øje ser på dit ansigt, mens barnets andet øje ser i en anden retning.

De første måneder efter fødslen er øjnenes bevægelser ikke rigtigt udviklet. Med alderen bliver øjenbevægelserne mere og mere sikre og efterhånden arbejder begge øjne fint sammen. Efter otte måneders alderen er det ikke længere normalt at barnet skeler. Skelen ødelægger barnets normale udvikling af synet og det er derfor vigtigt at opdage og behandle skelen så tidligt som muligt.

Ved hjælp af denne legetøjsprøve kan du selv undersøge om dit barn skeler.

Legetøjsprøven:

1: Gør brug af en lille dukke, en bil eller andet legetøj som barnet holder af

2: Støt barnets hoved med din ene hånd, så barnet ikke drejer hovedet

3: Bevæg legetøjet langsomt. Først fra side til side og efterfølgende oppefra og ned.

4: Følger begge barnets øjne legetøjet i en jævn bevægelse?

5: Eller drejer det ene øje i en forkert retning, så barnet skeler?

6: Bevæg langsomt legetøjet mod barnets ansigt

7: Drejer det ene øje langt ind mod næsen, så barnet skeler?

Andre symptomer på synsnedsættelse

Såfremt dit barn tager ting tæt op til ansigtet, klager over hovedpine, kniber øjnene sammen, skeler eller har svært ved at se TV eller tavlen i skolen. Hvis barnet kun har nedsat syn på det ene øje er der ofte ingen symptomer.

Hvordan foregår synsmålingen?

Synet måles på et øje ad gangen. Barnet kigger på en synstavle ophængt på væggen. Lidt større børn kan udmåles i en maskine der automatisk måler synsstyrken og synsevnen.

Hvorfor skal børn og unge have øjendråber før brillemåling?

Hos børn og unge kan øjets linse ændre form og kompensere for at kompensere for brillebehov. For at måle det sande brillebehov, må man afslappe muskler i øjet der trækker i øjets linse. Disse dråber hjælper det med og udvider også pupillen. Det tager 45-60 min. inden dråberne virker optimalt. Herefter undersøges barnet for brillebehov. Samtidig udnytter øjenlægen den store pupil til at kigge ind i øjets nethinde og undersøge for eventuelle øjensygdomme.

Mit barns øje:

Rødt øje: Når barnets øje bliver rødt, skyldes det ofte øjenbetændelse, et fremmedlegeme eller et sår på øjet. Kontakt egen læge såfremt du ønsker at få tilset dit barns øjne.

Slim og pus i øjet: Når barnets øje er rødt og der samtidig er slim og pus i øjet er det symptom på øjenbetændelse. Kontakt egen læge såfremt du ønsker at få tilset dit barns øjne.

Øjet løber i vand: Er øjet rødt med kun lidt pus, men løber meget i vand kan det være tegn på, at barnet har øjenbetændelse med virus. Øjenbetændelse er meget smitsomt og ofte vil der være andre børn eller voksne som har samme symptomer. Øjenbetændelse kan smitte fra øje til øje og fra person til person. Ved øjenbetændelse bør egen lægen kontaktes.

Øjet klør: Når barnet har øjenbetændelse eller et fremmedlegeme i øjet, gnider barnet sine øjne fordi de klør. Kløe i øjnene kan dog også skyldes, at barnet har udviklet øjenallergi. Kontakt egen læge såfremt du ønsker at få tilset dit barns øjne.  

Smerte i øjet: Der er noget helt galt, hvis barnet græder hele tiden, er utrøsteligt og holder hånden mod øjet. I et sådant tilfælde haster det med at komme til egen læge eller på skadestuen.

Tilstoppet tårekanal: Børn under et år kan have symptomer på tilstoppet tårekanal. Det er næsten altid kun det ene øje som bliver ved med at løbe i vand. Ofte vil der også være lidt pus i øjet. Hvis du med din finger forsigtigt trykker barnet ved siden af næsen og lader fingeren glide op mod øjenkrogen, vil der løbe slim ud af øjet. Hos stort set alle børn forsvinder symptomer på tilstoppet tårekanal, inden barnet fylder et år. Forsvinder symptomerne ikke, bør I kontakte en øjenlæge.

Book en konsultation i dag.

Såfremt du har mistanke om nedsat syn hos dit barn eller anden øjensygdom, er du altid velkommen til at booke en konsultation på vores hjemmeside eller kontakte os på
tlf. 88 80 28 00. Prisen for en udvidet undersøgelse samt konsultation er 1200 kr.

Memira er landsdækkende med klinikker i København, Kolding, Århus og Ålborg. Du kan læse mere om vores klinikker her.

Øjenlæge København – Øjenlægernes Hus
Store Kannikestræde 16
1169 Kbh K

Øjenlæge Kolding
Gråbrødregade 6
6000 Kolding

Øjenlæge Århus
Margrethepladsen 2, plan 2.
8000 Aarhus

Øjenlæge Ålborg
Vestre Havnepromenade 9,
9000 Aalborg

Vidste du at vi hos Memira også tilbyder privat øjenlæge konsultationer – uden ventetid?

Vores øjenlæger er specialister indenfor øjensundhed, så som grå stær tørre øjnebørns synalmindelige øjensygdomme med mere.

Du kan læse mere om vores privat øjenlæge konsultationer her.

Fortsæt med at læse

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid. Hos Memira er vi dedikerede til at forbedre menneskers syn og livskvalitet over hele verden. Vores…

Læs mere
Spar 10.000,- på din grå stær operation

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Få foretaget en grå stær operation inden 30 juni 2024 og få forundersøgelse, operation samt kontrol til 19.500 Kr.

Læs mere
Danmark tester synet

Danmark tester synet

Hos Memira støtter vi op om Øjenforeningens budskab om at få testet synet minimum en gang om året. Vidste du at 59% af danskerne er…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål