Ondt i hovedet? Har dine briller/linser den rigtige styrke?

Kan din synsfejl være grunden til, at du har trætte øje og hovedpine? Mange danskere er plagede af trætte øjne og hovedpine. De fleste ved, at det kan give hovedpine, hvis man har en synsfejl, men ikke bruger briller. Men hvad knap så mange ved, er at briller eller kontaktlinser, der ikke er tilpasset din synsfejl helt præcist, også kan forårsage hovedpine.

Føler du et pres bag ved øjnene, pres ved tindingerne eller let dunken i hovedet? Det letteste og hurtigste er naturligvis at snuppe et par hovedpinepiller – for følelsen er jo, at problemet sidder i hovedet. En mere langsigtet løsning er at gå en tur til optikeren og få foretaget en synstest. Hvis du ikke bruger briller eller linser, kan det være at du går rundt med en synsfejl uden at vide det. Hvis du allerede ved, at du har en synsfejl, og bruger briller eller linser, kan det være at de ikke har den rette styrke. Så er det med at få dem skiftet ud. Eller måske er en mere langsigtet løsning i form af en synskorrigerende behandling mere noget for dig?

”Det føles som om at hjernen har løsnet sig, og slår mod kraniet, hver gang jeg bevæger mig.” Sådan kan folk med hovedpine beskrive sine symptomer. Rigtig mange mennesker verden over lider jævnligt af smerter i hovedet, der gør at de under tiden har svært ved at passe deres job og skole. At finde en løsning betyder for disse mennesker en kraftig forbedring af livskvaliteten – og ofte er løsningen lettere, end man lige går og tror, fordi synsfejl ofte er årsagen til tilbagevendende hovedpine.

Langsynethed og hovedpine

Det er især langsynethed, der kan forårsage hovedpine, hvis det ikke bliver korrigeret. Især hvis man læser meget eller har meget computerarbejde, da det er hårdt for langsynede at holde et skarpt fokus på billeder og objekter på nært hold, over længere tid. Mange mennesker er i øvrigt langsynede uden at vide det, da øjnene i en vis grad kan kompensere for denne synsfejl. Den mere eller mindre konstante anstrengelse man her gør for at se skarpt, fører dog hos mange til hovedpine.

En mindre almindelig, men også mulig årsag til hovedpine er latent skelen (fori). Her arbejder øjemusklerne konstant, for at holde øjnene i en den rigtige retning, for at undgå dobbeltsyn. Denne type af samsynsproblemer kan oftest afhjælpes med synstræning og/eller briller med prismer.

Hovedpine, der opstår som følge af langsynethed eller latent skelen, opstår som regel i forbindelse med læsning eller skærmbrug. Hvis du får hovedpine i disse forbindelser, kan årsagen være synsrelateret.

Nærsynethed og hovedpine

Vi forventer, at gruppen af nærsynede mennesker vil vokse i fremtiden, fordi vi i stigende grad arbejder og læser på små skærme og korte afstande. Nærsynede kan også opleve hovedpine, hvis deres synsfejl er fejlkorrigerede. Det er let at rette synsfejl med en øjenlaserbehandling. Hos nærsynede mennesker er hornhinden for krum i forhold til øjets størrelse. Lidt forsimplet kan man sige, at der er lidt for meget væv i midten af hornhinden. En øjenlaser sliber det det overflødige væv bort, så krumningen bliver korrekt, og øjet kan slappe af.

Bygningsfejl og hovedpine

Bygningsfejl der ikke er korrigeret ordentligt kan, som nærsynethed, være årsag til trætte øjne og hovedpine. Bygningsfejl vil sige, at du ikke har samme styrke i alle akser/retninger i øjet. Dette kan let behandles med en øjenlaser.

Pludseligt og akut behov for læsebriller: Alderssyn

På fagsprog kaldes alderssyn presbyopi, og det er en tilstand, der opstår, når man rammer 45 års-alderen. Dette er noget som de allerfleste vil komme til at opleve og er en helt naturlig anatomisk udvikling, som går ud på, at den naturlige linse, der sidder inden i øjet, får sværere ved at tilpasse sig de forskellige afstande. Når man begynder at opleve dette problem, er der ikke langt til læsebrillen eller en flerstyrkebrille. Uden disse hjælpemidler vil man være ganske udfordret, når man skal læse det med småt eller se de helt små detaljer. Alt der er tæt på bliver tåget og utydeligt, nogle opgaver bliver ganske enkelt umulige at udføre (f.eks. at træde en nål).

De første symptomer på alderssyn kan også være hovedpine, ved langvarig læsning eller computerarbejde. Derudover er det irriterende at skulle bruge så meget energi på at se det med småt. En effektiv løsning på dette problem er en linseudskiftning. Fordelen er, at man her opnår et godt syn på alle afstande; lang, mellem og kort. Du kommer i øvrigt også til at slippe for bekymringen om at udvikle grå stær i fremtiden – hvilket du med stor sandsynlighed vil, hvis du beholder dine naturlige linser. En linseudskiftning retter udover alderssyn også langsynethed, nærsynethed og bygningsfejl.

3 ud af 4 kan rette sin synsfejl med en behandling

En grundig forundersøgelse hos en af vores optikere kan hjælpe dig med at finde frem til, hvilken løsning der vil være bedste for dig og dit syn. På den måde kan du slippe af med dine synsfejl og potentielt også roden til din hovedpine én gang for alle.

Test: Hvilken behandling passer til dig

Download din brochure

Jeg er

Book tid

Se ledige tider og book en forundersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Fortsæt med at læse

Privat øjenlæge ved Memira – Aarhus – ingen ventetid

Privat øjenlæge ved Memira – Aarhus – ingen ventetid

Hos Memira tilbyder vi dag til dag konsultationer hos vores øjenlæger, som er specialister indenfor øjensundhed, så som grå stær, tørre øjne, børns syn, almindelige øjensygdomme og almindelige øjensygdomme.

Læs mere
Databrud hos vores it-driftsudbyder

Databrud hos vores it-driftsudbyder

Memira har været udsat for et angreb på vores it-driftsudbyder (et såkaldt “supply chain attack”) på en sådan måde, at en virksomhed, der leverer datatjenester…

Læs mere
Børns syn –

Børns syn –

Har du mistanke om skelen eller anden synsfejl hos dit barn? Hos Memira tilbyder vi privat øjenlæge konsultation – uden ventetid.

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Ring til os

Kundeservice
Man-Tors: 08:00 – 17:00
Fredag: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book