Reducer behovet for læsebriller med Monovision eller Mini-monovision

Monovision og Mini-monovision er metoder, som Memira tilbyder dig, der har begyndende alderssyn, men hvor det ikke er udviklet nok til, at vi vil tilbyde en linseudskiftning. Dette er normalt aktuelt for dig, der er mellem 40 og 50 år og er en god løsning – både hvis du kun har alderssyn, men også i kombination med andre synsfejl.

Monovision kan udføres med laser eller et linseimplantat. Teknikken benyttes undertiden også ved linseudskiftninger.
I nogle tilfælde nøjes man med at operere ét øje for at opnå godt syn på afstand og nært hold. I det tilfælde vil prisen være 60% af prisen for to øjne.

Metoden udsætter behovet for læsebriller

Alle mennesker udvikler alderssyn omkring 45 års-alderen – også dem som tidligere har fået en øjenlaserbehandling. Dog findes der specielle øjenlaserteknikker, som kan forsinke og/eller reducere behovet for læsebriller, samtidig med at du får korrigeret andre eventuelle synsfejl. Monovision eller Mini-monovision er teknikker, som kan være gode løsninger for dig, hvis primære problem f.eks. er nærsynethed, men som begynder at opleve alderssynet kommer snigende.

Monovision med øjenlaser

Ved monovision gør man det ene øje en smule nærsynet, mens det andet øje korrigeres, så synet står helt skarpt på afstand. Monovision kan opnås på flere forskellige måder; med kontaktlinser, monofokale linser ved en linseudskiftning, linseimplantat, eller ved hjælp af øjelaser. Resultatet er, at du med det ene øje ser skarpt på afstand og på det andet øje ser skarpt på nært.

Hvad sker der med synet?

Når det handler om at løse problemer med alderssyn, er monovision en effektiv metode, da et lidt nærsynet øje kan se ting på nært hold uden briller. Tanken, om at have ét øje der er nærsynet og ét øje der er langsynet, kan virke noget fremmed. Hvordan kan dette resultere i et godt syn? Det kræver en tilvænningsperiode, fordi hjernen skal vænne sig til de nye indtryk, men faktum er, at monovision i de fleste tilfælde fungerer rigtig godt. Man skal være indstillet på, at dette er en kompromisløsning, nogle føler nemlig at synet ikke er helt perfekt på den lange afstand, derfor er behandlingen heller ikke for alle. Monovision kan være en virkelig god løsning for dem med begyndende alderssyn, som ønsker at reducere behovet for briller og ikke har et job eller en hobby, der kræver et meget skarpt syn på afstand.

Med monovision gøres det ikke-dominerende øjet almindeligvis lidt nærsynet, mens det dominerende øjet korrigeres til at være skarpt på afstand. Øjnene arbejder fortsat sammen, men hjernen henter mere information fra det øje, som ser skarpest på de forskellige afstandene. Selv med normalt syn bruger hjernen mere information fra det dominerende øje, når vi fokuserer på afstand.

Vurdering før monovision

Som sagt skal hjernen bruge lidt tid på at vænne sig til de nye forhold, før synet opleves som godt på både nær og lang afstand. I nogle tilfælde er denne justeringen ikke mulig. Vores optikere foretager en grundige vurdering og anbefaler kun monovision i de tilfælde, hvor de mener, det er den bedste løsningen for kunden. Hvis der er den mindste usikkerhed – hos optikeren eller hos kunden – om hvorvidt kunden vil blive glad for monovision, er det muligt at teste det af, ved at låne specialtilpassede kontaktlinser med hjem – kontaktlinserne simulerer effekten af monovision. Man tester det over en periode, og hvis hjernen er i stand til at tilpasse sig, og du føler, at synet fungerer godt, er du kandidat til en laserbehandling med monovision.

Mini-monovision med øjenlaser eller linseimplantat?

Hvis forskellen mellem øjnene ved ”almindelig” monovision viser sig at være for stor for hjernen, er der et alternativ, der hedder en mini-monovision. Dette betyder at det ene øje bliver gjort minimalt nærsynet, med en maksimal forskel på 0,75 dioptri mellem øjnene. Det er så lille en forskel, at de fleste kan vænne sig til det. Med mini-monovision bliver afstandssynet som oftest bedre end ved en almindelig monovision, mens det nære syn som regel bliver lidt dårligere. Denne metode anbefales derfor til dem, som ikke har så udviklet alderssyn endnu. Eller til dem som har større behov for godt afstandssyn end et godt nært syn og/eller er villige til et bruge læsebriller til arbejde på nært hold. Mini-monovision skal også testes og evalueres før en behandling med øjenlaser eller et linseimplantat.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book