Sommeråbent: Book undersøgelse >>

Øjenmigræne

Øjenmigræne er en tilstand, der opstår, når flimrende dele befinder sig i synsfeltet. Det forårsager en midlertidlig synsbegræsning, men det påvirker ikke synet permanent. Øjenmigræne er mere normalt bland yngre mennesker og rammer oftere kvinder end mænd. Stres og hormonforandringer er to udløsende faktorer til øjenmigræne.

Ved øjenmigræne opstår flimrende partikler i synsfeltet.

Øjenmigræne kan opstå i et enkelt eller begge øjne. Det kommer ofte sammen med hovedpine, men tilstanden kan også opstå alene.

Øjenmigræne kan være ubehageligt, men tilstanden er midlertidig og forårsager ikke permanent synstab.

Årsager til øjenmigræne

Man mener, at øjenmigræne skyldes elasticiteten i nogle af hjernens blodkar tilfældigvis forandres. Stres kan være en udløsende faktor, og et migræneanfald kan udløses, når personen slapper af efter en stresset periode.

En anden faktor som kan fremprovokere øjenmigræne er hormonforandringer. Derfor er øjenmigræne langt mere hyppigt hos kvinder end mænd.

Andre underliggende årsager kan være mangel på søvn, vejrændringer og eksponering af for meget sollys.

Symptomer på øjenmigræne

Typisk for øjenmigræne opstår der flimrende pletter i synsfeltet. Det kan ligne lyse og runde pletter med takkede kanter. Som regel starter det midt i synsfeltet og derefter bevæger sig ud mod ydrekanterne. Synet opleves som nedsat, da noget af synet forsvinder. Du kan også få dimsyn (slørret syn)

Øjenmigræne forårsager oftest ikke smerte men kan bliver efterfulgt af hovedpine.

Behandling af øjenmigræne

Øjenmigræne er tilfældigt og ufarligt. Migræneanfald kan vare fra få minutter op til en time, men derefter kommer synet tilbage til sin normale tilstand. Hvis anfaldene opstår jævnligt kan det holdes nede med medicin.

Læs om hovedpine og synet: Hovedpine? Har dine briller den rette styrke?