Den gule plet – hjælper dig med at se skarpt

Den gule plet, eller makula som det hedder på latin, er et lille område i midten af nethinden. I dette område sidder synscellerne tættest og indeholder den type af synsceller, som gør, at man kan se farver og detaljer (så kaldte tapper). Koncentrationen af synscellerne gør, at den gule plet er det område hvor du ser skarpest.

Den gule plet (makula) er det område på nethinden, hvor der er ekstra mange synsceller, og det er det punkt, hvor du ser skarpest.

Det centrale punkt i den gule plet hedder fovea, og er en lille plet hvor vores absolut skarpeste punkt ligger. Ved hjælp af fovea kan vi fokusere på meget små objekter.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Den gule plet – et lille men vigtigt område

Den gule plet er 2-3 mm stor, men er et meget vigtigt komponent for det centrale syn. Den gør, at du kan se meget små detaljer og dermed udføre aktiviteter som eksempelvis at læse. Uden den gule plet ville alt være sløret, og derfor er sygdomme, som rammer dette område, meget alvorlige.

Forandringer i den gule plet

Med alderen opstår der forandringer i den gule plet. Hvis forandringerne bliver for store kan det påvirke synet. I disse tilfælde taler man om øjensygdommen makuladegeneration (aldersforandringer i den gule plet). Symptomerne kan opstå pludseligt, men oftest har sygdommen et langsomt forløb, mens den gradvis forværringer synsskarpheden. Det er det centrale syn som rammes, mens det perifere syn forbliver intakt. Man bliver derfor ikke helt blind af makuladegeneration, selvom sygdommen er på et fremskredent stadie.

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book