Alderssyn

Alderssynet kommer med alderen, og det gør, at du ser dårligere på kort afstand. At læse og fokusere på detaljer bliver sværere eftersom synet bliver mere sløret. Dette skyldes, at linsen i øjet stivner og gradvist taber sin formåen til at stille skarpt på ting, som du ser på kort afstand.

Alderssyn, eller presbyopi, kommer som regel efter man har rundet de 40. Det er en naturlig del af aldringsprocessen, og den sker uanset om du har haft synsfejl tidligere eller ej.

Hvorfor får man alderssyn?

Når du ser på noget, kommer der lysstråler fra et objekt ind i øjet gennem pupillen. Lyset passerer først hornhinden, så øjets linse for til sidst at nå nethinden, som sidder bagerst i øjet. Lysstrålerne skal brydes og samles, eller sagt med andre ord, fokuseres til ét punkt på nethinden.

Ved normalt syn brydes lysstrålerne på et punkt på nethinden.
Normalt syn.

Øjets to lysbrydende komponenter er hornhinden og linsen. Hos yngre personer er linsen elastisk og har dermed mulighed for at akkommodere. Det betyder, at den ændrer form, så lysstrålerne kan fokuseres på nethinden, når man kigger på et objekt tæt på, selvom det kræver, at lysstrålerne skal brydes mere end hvis lyset kom fra et objekt langt væk. Denne tilpasning sker øjeblikkeligt, da synet skifter mellem forskellige afstande.

Når vi passerer de 40, begynder linsen at stivne og dens formåen til at akkommodere forringes. Denne proces sker gradvist op til 60 års alderen. Jo stivere linsen bliver desto svære er det for den at fokusere lysstrålerne, så de brydes korrekt på nethinden. Lysstrålerne brydes i stedet bag nethinden, når du ser noget på kort afstand, hvilket resulterer i at alt tæt på ses sløret.

Ved alderssyn er linsen blevet stiv og kan derfor ikke tilpasse skarpheden på kort afstand.
Alderssyn.

Måling af graden af alderssyn

Alderssyn måles på samme måde som langsynethed og nærsynethed – i dioptrier. Dette er en målenhed for øjets formåen til at bryde lyset, og dioptrierne modsvarer den styrke, som man behøver for at korrigere synsfejlen. Når man har alderssyn skal øjet hjælpes med plusstyrker, eftersom linsen ikke længere kan bryde lysstrålerne tilstrækkeligt på kort afstand. Plusstyrker hjælper således lysstrålerne med at brydes korrekt, og fokuspunktet havner direkte på nethinden i stedet for bag den.

Korrigering af alderssyn

Hvis du ikke har andre synsfejl end alderssyn, kan en laseroperation hjælpe dig med at se bedre på kort afstand. Hvis du har andre synsfejl end alderssyn kan læsebriller hjælpe dig med at se bedre på kort afstand. Hvis du tidligere har haft andre synsfejl kan briller med glidende overgang eller linser være et alternativ. Disse har flere fokuspunkter, som gør, at du kan se fint op forskellige afstande.

Hvis du helt vil slippe for briller eller linser er en linseudskiftning et godt alternativ. Her fjernes den gamle stive linse og erstattes med en ny syntetisk linse. Denne metode gør, at man kan korrigere andre synsfejl på samme tid.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book