Bygningsfejl (astigmatisme)

Astigmatisme, eller bygningsfejl som det oftest kaldes, er en synsfejl, der gør, at et objekt (det du ser på) kan være sløret eller forvrænget. Det kan være objekter på tæt og lang afstand. Det betyder, at hornhinden er ujævnt buet, og at lyset derved ikke kan brydes korrekt i øjet, inden det rammer nethinden. Det ses hyppigt, at folk med bygningsfejl også er nærsynet eller langsynet.

Astigmatisme er en bygningsfejl, som gør, at dit synbliver sløret eller forvrænget på nær og lang afstand. Det kan også være enkelte dele, som er utydelige, eksempelvis nogle bogstaver i en tekst eller linjer i en bestemt retning.

Bygningsfejl skyldes ofte, at øjets form ikke udvikler sig, som den skal. Det kan også opstå efter ydre skader, operationer eller sygdom, som eksempelvis øjensygdommen keratokonus.

Hvorfor har man bygningsfejl?

Når du kigger på noget, kommer der lysstråler fra objektet ind i øjet. De passerer først hornhinden og derefter øjets linse for afslutningsvis at nå synscellerne i nethinden, som sidder bagerst i øjet. Lysstrålerne skal brydes og samles, eller med andre ord fokuseres på et punkt på nethinden, eftersom det er dette punkt, der giver skarphed. Det objekt man ser på, skal her ses klart og tydeligt.

Ved normalt syn brydes lysstrålerne på et punkt på nethinden.
Normalt syn.

Ved bygningsfejl brydes lyset ikke på ét punkt på nethinden, de spredes i stedet og rammer nethinden på et større område. Lys fra forskellige afstande kan samles til et punkt, mens lys fra andre afstande spredes, og på den måde kan synet blive uklart, når lyset kommer fra bestemte afstande. Øjet har derfor sværere ved at fokusere, og derfor opstår der uklarheder.

Ved bygningsfej (astigmatisme) spredes lysstrålerne ud og rammer nethinden over et større område.
Astigmatisme.

Dette afhænger ofte af at hornhinden, som lyset først passerer, ikke er jævn nok buet, som den burde være. Hornhinden har en form, som resulterer i, at evnen til at bryde lyset varierer i forskellige retninger. Det kan også være øjets linse, som har en form, der forårsager bygningsfejl.

At måle graden af bygningsfejl

Graden af astigmatisme måles i dioptier og angives som et cylindrisk komponent, der beskriver hvor stor forskellen er i styrke i forskellige retninger på øjet – altså hvor skæv hornhinden er. For at vide i hvilken retning, at bygningsfejlen ligger, angives der også en akse i graderne 0 til 180.

Korrigering af bygningsfejl

Astigmatisme kan korrigeres med briller eller kontaktlinser også kaldet toriske linser.

Hvis du synes, det er besværligt at gå med briller eller linser, kan en synskorrigerende operation være et godt alternativ. Her fjernes synsfejlen helt, og du kan derefter se skarpt uden briller og linser.

Astigmatisme kan behandles med øjenlaserlinseimplantater eller en linseudskiftning. Efter en undersøgelse af din synsfejl og dine øjne vælges den metode, som egner sig bedst til dig.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book