Langsynethed (hyperopi)

En ung person, der er langsynet, kan se dårligt på kort afstand, men godt på lang afstand. Dette skyldes at lyset, som kommer ind i øjet brydes for lidt og fokuseres ikke på nethinden, når øjet slapper af. Når man bliver ældre får man gradvist sværere ved at tilpasse synet på forskellige afstande (akkommodere). Dette resulterer i, at ældre mennesker med langsynethed hverken kan se godt langt væk eller tæt på.

Langsynethed er som nærsynethed til en vis grad arveligt. Oftest opdages mindre grader af langsynethed først, når man er voksen eftersom at øjet hos børn og unge er bedre til at fokusere (akkommodere), så de ser klart trods synsfejlen. Langsynede børn og unge kan dog have problemer med hovedpine, så de skal bruge læsebriller i skolen.

Hvorfor er man langsynet?

Når du ser på noget kommer lysstrålerne fra objektet ind i øjet. Først passerer det hornhinden, så linsen for til sidst at ramme synscellerne på nethinden. Lysstrålerne skal brydes og samles, eller sagt med andre ord, fokuseres til et punkt på nethinden for at du kan se skarpt.

Ved normalt syn brydes lysstrålerne på et punkt på nethinden.
Normalt syn.

Ved et øje med en synsfejl rammer lysstrålerne ikke i et punkt, men over et større område og dermed ser du objektet sløret.

Når man er langsynet fokuseres  lysstrålerne bag nethinden. Dette skyldes, at hornhindens og linsens lysbrydende formåen er for svag i forhold til øjets længde, Ofte skyldes det at øjet er for kort, men det kan også skyldes, at hornhinden ikke har den rigtige krumning, eller at linsen er for svag.

Ved langsynethed brydes lysstrålerne bagved nethinden.
Langsynethed.

Når du ser på ting, der er på lang afstand, kan øjets linse justere lysstrålernes brydning, men på kort afstand er det anstrengende for øjet. Hos børn og unge er denne formåen bedre, eftersom linsen stadig er meget elastisk. Med årerne stivner linsen og egenskaberne til at tilpasse lyset, hvilket gør, at langsynethed bliver meget tydligere.

At måle graden af langsynethed

Synssfejl måles i dioptrier. Dette er en målenhed for øjets formåen til at bryde lyset, og dioptrierne modsvarer den styrke, som man behøver for at korrigere synsfejlen.  Når man er langsynet, har man svært ved at bryde lyset, og skal derfor have hjælp til at bryde lyset tidligere. Dette gøres med plusstyrker.

Oftest kategoriseres en lav grad af langsynethed op til +2 dioptrier og en middel langsynethed op til +4 dioptrier. Langsynethed som er mere end +4 dioptrier klassificeres som kraftig langsynet.

Korrigering af langsynethed

Langsynethed kan korrigeres med briller eller linser med plusstyrker (dioptritlet). Hvis du helt vil slippe for briller eller linser kan en synskorrigerende operation være et godt alternativ. Der findes flere metoder til at korrigere langsynethed, alt afhængig af hvilken synsfejl du har, og hvilke forudsætninger dine øjne har.

Med en øjenlaser omformes hornhinden til at forstærke øjets formåen til at bryde lyset. Andre metoder er en linseudskiftning eller et linseimplantat, hvilket giver øjet en ny linse, der bryder lyset korrekt.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book