Nærsynethed (myopi)

Nærsynethed eller myopi er en synsfejl som gør, at du ser dårligere på lang afstand men fint på kort afstand. Dette afhænger af hvordan lysstrålerne i øjet brydes inden det rammer nethinden.

Nærsynethed er delvist arveligt og kan nogle gange ses allerede i barndommen. Synsfejlen udvikles som regel hurtigst i ungdomsårene, når øjet stadig vokser. Som voksen stabiliserer nærsynetheden sig ofte.

Hvorfor er man nærsynet?

Bagerst i øjet sidder nethinden, som er hjemsted for mange millioner synsceller, der skal modtage og videregive synsindtryk til hjernen. Når vi kigger på noget, sker der det, at en masse lysstråler rammer øjet som møder synscellerne i nethinden. Disse lysstråler skal mødes, eller brydes, på samme punkt på nethinden for at det er et skarpt billede vi ser.

Ved normalt syn brydes lysstrålerne på et punkt på nethinden.
Normalt syn.

Når man er nærsynet brydes lysstrålerne en anelse foran nethinden, hvilket gør, at fokuspunktet ender en smule ved siden af synscellerne på nethinden. Dette resulterer i et uskarpt billede af det, vi ser på.

Hornhinden og øjets naturlige linse er de to komponenter, som er ansvarlig for lysets brydning. Ved nærsynethed er lysets brydning for stærk i forhold til øjets længde, hvilket gør, at lysstrålerne brydes for tidligt. Dette betyder oftest, at øjet er lidt længere end det burde være, men det kan også betyde, at hornhinden er for krum og/eller at den naturlige linse er for stærk. I begge tilfælde resulterer det i, at lysstrålerne brydes foran nethinden, når du ser på noget.

Ved nærsynethed brydes lysstrålerne foran nethinden.
Nærsynethed.

At måle graden af nærsynethed

Synsfejl måles i enheder, som kaldes dioptrier. Antallet af dioptrier afspejler den styrke, som er nødvendig for at brydningen af lyset sker korrekt. Når man er nærsynet er brydningen for kraftig, og derfor er det nødvendigt at svække de lysstråler, der kommer ind i øjet for at det brydes korrekt. Dioptrien vil derfor havne på minus, når man er nærsynet. Mild nærsynethed går op til -2 dioptrier og middel nærsynethed går op til -6 dioptrier. Nærsynethed der er -6 dioptrier eller mere anses som stærkt nærsynet.

Korrigering af nærsynethed

Mange vælger at korrigere nærsynethed med briller eller linser. Hvis man synes, det er besværligt at gå med briller eller linser er en synskorrigerende operation et rigtig godt alternativ. Med en synskorrigerende behandling kan vi korrigere langt de fleste synsfejl og derved mindske behovet for briller og linser.

Behandlingsmetoderne afhænger af din synsfejl og hvilke forudsætninger du og dine øjne har.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00