Risikoen for hornhindebetændelse ved kontaktlinsebrug sammenlignet med øjenlaser

Vi ved alle, at det ikke er specielt hygiejnisk at pille sig i øjet, men som kontaktlinsebrugere gør man det flere gange dagligt. Hver morgen når man tager linser i øjnene og om aftenen, når man piller dem ud igen. Måske retter man også på dem et par gange i løbet af dagen, hvis de generer eller føles tørrer.

Jo mere du piller dig i øjnene, jo større er risikoen for at der opstår en infektion, der kan give betændelse i øjets hornhinde, såkaldt keratit. Almindelige symptomer er smerte, tårer i øjnene, nedsat syn og lysfølsomhed. Tilstanden minder meget om en almindelig øjenbetændelse, men kan kræve behandling, for at det ikke skal udvikle sig til et permanent synshandicap.

En amerikansk undersøgelse fra 2017* viser, at du over tid har en lidt større risiko for at få hornhindebetændelse når du bruger kontaktlinser sammenlignet med, hvis du har fået en laserbehandling med LASIK-metoden.

Kontaktlinser har længe været kendt som en risikofaktor i forhold til at udvikle hornhindebetændelse. Det handler om, hvilken linse du bruger, hvordan du bruger linserne og din hygiejne i forbindelse med håndteringen af disse. Men hvorfor er risikoen for hornhindebetændelse efter øjenlaser mindre end ved brugen af kontaktlinser?

Det amerikanske studie påpeger, at risikoen for hornhindebetændelse i forbindelse med øjenlaser er en engangsrisiko, der optræder i forbindelse med selve operationen, mens betændelse som følge af kontaktlinsebrug vil stige med årene. Over en 5 årlig periode så man hos kontaktlinsebrugere 15 tilfælde ud af 10.000 personer, for personer der havde fået øjenlasermetoden LASIK, var det hos 5 ud af 10.000 – det er 3 gange lavere. Konklusionen er, at forekomsten af hornhindebetændelse er lav i begge grupper, men at der over tid er større risiko ved brug af kontaktlinser end ved LASIK.

Ved LASIK-metoden laves der et tyndt låg i det yderste lag af hornhinden, dette ved hjælp af en såkaldt femtosekundlaser. Låget af hornhinden foldes derefter til siden, og når synsfejlen er rettet med laser, lægges hornhindens låg tilbage på plads og fæstner sig hurtigt. Du ser skarpt umiddelbart efter operationen og de fleste kan arbejde som normalt allerede dagen efter.

* Hamilton Eye Institute og Department of Ophthalmology, University of Tennessee Health Science Center, Memphis, Tennessee, USA

Download din brochure

Jeg er

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Fortsæt med at læse

7 myter om øjenlaser

7 myter om øjenlaser

7 myter om øjenlaser Du har måske hørt om øjenlaser og er lidt usikker på, om alt, hvad du har hørt, er sandt? Det er…

Læs mere
20-20-20- reglen

20-20-20- reglen

Får du trætte øjne af at stirre ind i skærmen? Her er et tip til, hvordan du reducerer din skærmtræthed!

Læs mere
Linseudskiftning – de 7 mest almindelige spørgsmål

Linseudskiftning – de 7 mest almindelige spørgsmål

En linseudskiftning er en operation, som foretages for at gøre dig fri for briller, læsebriller og kontaktlinser. Der er mange forskellige grunde til, at man…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Chat med os

Chat med kundeservice

Udenfor vores åbningstider
Man - Tors 08:00 - 16:00 Fredag 08:00 - 15:30
chatter du med vores chatbot.

Ring til os

Kundeservice
Man-Tors: 08:00 – 16:00
Fredag: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book