Risikoen for hornhindebetændelse ved kontaktlinsebrug sammenlignet med øjenlaser

Vi ved alle, at det ikke er specielt hygiejnisk at pille sig i øjet, men som kontaktlinsebrugere gør man det flere gange dagligt. Hver morgen når man tager linser i øjnene og om aftenen, når man piller dem ud igen. Måske retter man også på dem et par gange i løbet af dagen, hvis de generer eller føles tørrer.

Jo mere du piller dig i øjnene, jo større er risikoen for at der opstår en infektion, der kan give betændelse i øjets hornhinde, såkaldt keratit. Almindelige symptomer er smerte, tårer i øjnene, nedsat syn og lysfølsomhed. Tilstanden minder meget om en almindelig øjenbetændelse, men kan kræve behandling, for at det ikke skal udvikle sig til et permanent synshandicap.

En amerikansk forundersøgelse fra 2017* viser, at du over tid har en lidt større risiko for at få hornhindebetændelse når du bruger kontaktlinser sammenlignet med, hvis du har fået en laserbehandling med LASIK-metoden.

Kontaktlinser har længe været kendt som en risikofaktor i forhold til at udvikle hornhindebetændelse. Det handler om, hvilken linse du bruger, hvordan du bruger linserne og din hygiejne i forbindelse med håndteringen af disse. Men hvorfor er risikoen for hornhindebetændelse efter øjenlaser mindre end ved brugen af kontaktlinser?

Det amerikanske studie påpeger, at risikoen for hornhindebetændelse i forbindelse med øjenlaser er en engangsrisiko, der optræder i forbindelse med selve operationen, mens betændelse som følge af kontaktlinsebrug vil stige med årene. Over en 5 årlig periode så man hos kontaktlinsebrugere 15 tilfælde ud af 10.000 personer, for personer der havde fået øjenlasermetoden LASIK, var det hos 5 ud af 10.000 – det er 3 gange lavere. Konklusionen er, at forekomsten af hornhindebetændelse er lav i begge grupper, men at der over tid er større risiko ved brug af kontaktlinser end ved LASIK.

Ved LASIK-metoden laves der et tyndt låg i det yderste lag af hornhinden, dette ved hjælp af en såkaldt femtosekundlaser. Låget af hornhinden foldes derefter til siden, og når synsfejlen er rettet med laser, lægges hornhindens låg tilbage på plads og fæstner sig hurtigt. Du ser skarpt umiddelbart efter operationen og de fleste kan arbejde som normalt allerede dagen efter.

* Hamilton Eye Institute og Department of Ophthalmology, University of Tennessee Health Science Center, Memphis, Tennessee, USA

Download din brochure

Jeg er

Fortsæt med at læse

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid. Hos Memira er vi dedikerede til at forbedre menneskers syn og livskvalitet over hele verden. Vores…

Læs mere
Spar 10.000,- på din grå stær operation

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Få foretaget en grå stær operation inden 30 juni 2024 og få forundersøgelse, operation samt kontrol til 19.500 Kr.

Læs mere
Danmark tester synet

Danmark tester synet

Hos Memira støtter vi op om Øjenforeningens budskab om at få testet synet minimum en gang om året. Vidste du at 59% af danskerne er…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål