Sommeråbent: Book undersøgelse >>

Allergi (allergisk konjunktivit)

Allergisk konjunktivit er en form for øjenbetændelse, som kan opstå når dine øjne kommer i kontakt med et allergen. Disse allergener kan blandt andet være pollen, støvmider eller pelsdyr. Ved en allergisk konjunktivit bliver øjnene røde, kløer og løber i vand. Det er irriterende, men oftest ganske ufarligt, som kan lindres med øjendråber og piller.

Konjunktivit er en betændelse i øjets bindehinde, som gør at øjet bliver rødt og irriteret.

Allergener kan fremkalde reaktioner i øjets slimhinde hvilket kan udvikle betændelse. Dette kaldes for allergisk konjunktivit eller allergisk slimhindebetændelse. Det er som nævnt en ufarlig tilstand, som ikke forårsager nogle skader på øjet eller synet.

Årsager til allergisk konjunktivit

Der sker det, at øjet reagerer på et stof, som kroppen sender ud, da den opfatter betændelsen som en trussel/faresignal. For at beskytte sig selv begynder kroppen at udskille et stof, som aktiverer kroppens immunforsvar, derforsvarer kroppen. Dette stof kaldes for histaminer, og er det som giver symptomer på en allergisk konjunktivit. Denne allergiske reaktion er en overfølsomhedsreaktion, som kan opstå hos personer, der ikke tidligere har oplevet nogle former for allergier.

Normale allergener som øjet reagerer på er pollen og pelsdyr, men en allergisk reaktion kan også opstå ved støv eller kontakt med andre kemiske stoffer.

Symptomer på allergisk konjunktivit

En allergisk konjunktivit gør, at slimhinden bliver rød og hævet. Øjnene kan løbe i vand, svie og klø ganske meget. Kløen er det mest karakteristiske symptom på en allergisk konjunktivit, hvor en betændelsestilstand fremkaldes af andre årsager.
Lysfølsomhed er også et symptom, der kan forekomme ved en allergisk konjunktivit.

Behandling af allergisk konjunktivit

Symptomerne kan ofte lindres med allergi hæmmende øjendråber eller piller, som kaldes antihistaminer. Pollenallergi har kun brug for behandling i pollensæsonen. Reaktioner på pelsdyr, støv og skimmelsvamp kan opstå når som helst på året, men kræver ikke altid behandling.
Ved at undgå kontakt med de stoffer, som du er bekendt med, at du ikke kan tåle, er det bedste du kan gøre for at forebygge en allergisk konjunktivit.