NU: Undersøgelse 99 kr. Book nu!

Pterygium

Pterygium ligner ofte en rød trekant i det hvide i øjet. Det kan irritere øjet og give symptomer som tørhed, svie og kløe. Symptomerne kan ofte lindres med øjendråber, men i visse tilfælde kan pterygium være nødvendig at operere, for at det ikke påvirker synet.

Pterygium ligner en rødlig trekant som vokser i det hvide i øjet.

Pterygium er fedtvæv, som udvikles i øjets slimhinde, hvilket er den, som dækker det hvide af øjet (sclera). Pterygiumet er ofte formet som en trekant og kan være fladt eller forhøjet og strækker sig fra øjenkrogen til øjets midterste del. Oftest vokser den fra det inderste øjenkrog, men det kan også fra den yderste øjenkrog. Blandt andet kan det vokse ind i horhinden, hvilket kan give synsforstyrrelser.

Pterygium forsvinder ikke af sig selv, så hvis man er meget påvirket eller har nedsat syn, bør det blive opereret væk.

Årsager til pterygium

Den præcise årsag til pterygium er ikke fastlagt. Det ses dog oftere hos mennesker, som bor nær ækvator og kan være en reaktion på  at være eksponeret for meget sollys og vind.

Symptomer på pterygium

Symptomer som kløe, svie og rødme i øjet er ganske normalt, hvis du er ramt af pterygium. Der er flere, der oplever en vis smerte forbundet hermed. Synet påvirkes først hvis pterygiumet vokser ind i hornhinden og bevæger sig ind over pupillen. Hvis det vokser ind over hornhinden kan der opstå astigmatisme.

Behandling af pterygium

For at kunne diagnosticere pterygium vil øjenlægen undersøge dig med en så kaldt spaltelampe mikroskop.

Hvis du kun har milde gener, og det ikke påvirker dit syn, så er det ikke nødvendigt med behandling. Symptomer som svie og irritation kan lindres med receptfrie øjendråber eller salve. Nogle af symptomerne kan forårsage betændelse, hvor det er nødvendigt med receptpligtig øjendråber for at minimere problemet.

Hvis pterygiet vokser ind over pupillen, skal en øjenlæge undersøge dit pterygium med jævne mellemrum. Hvis øjenlægen mistænker, at pterygiet kan komme til at påvirke dit syn, er det nødvendigt med en operation. Det er dog almindeligt at pterygiumet kommer tilbage efter en operation.