Tørre øjne

Tørre øjne er et normalt problem, som oftest skyldes, at øjnene producerer for lidt tårevæske eller at fordampningen af tårerne er for kraftig. Det er mest normalt blandt ældre mennesker, men det kan ramme folk i alle aldre. De typiske symptomer er trætte og irriterede øjne – eller øjne der løber i vand. Det er ofte kroniske problemer, men det kan lindres med den rette behandling.

Tørre øjne er ofte trætte, irriterede og løber i vand.

Det er små kirtler i dine øjenlåg og øjenhuler, der producerer tårevæske. De skal sprede en tynd belægning på hele øjets ydre, som også kaldes tårefilm. Tårefilm er en sammensætning af vand og fedt, der tilsammen hjælper med at holde øjet fugtigt og beskytte det mod snavs og infektioner. Fedtet forhindrer tårefilmen i at fordampe for hurtigt. Hvis kirtlerne producerer for lidt tårer, eller hvis de ikke er tilstrækkeligt nærende, kan øjnene blive røde og irriterede.

Årsager til tørre øjne

Med alderen aftager produktionen af tårer, og derfor ser man oftere problemer med tørre øjne hos ældre mennesker. Tårernes sammensætning kan også blive forstyrret.  F.eks. kan tårefilmen påvirkes af, at kirtlerne i øjenlågskanten, som producerer fedt til tårefilmen, bliver tilstoppede. Dette vil reducere indholdet af fedt i tårefilmen, og denne vil fordampe for hurtigt.

Andre årsager til tørre øjne kan være:

  • Sygdom, f.eks. Sjögrens syndrom
  • Bivirkninger fra medicin
  • Tørt eller blæsende miljø

Aktiviteter, som er anstrengende for øjnene, kan føre til en mindre blinkefrekvens f.eks. når man arbejde foran en computerskærm.

Symptomer på tørre øjne

Symptomer på tørre øjne er, at de bliver trætte og irriterede. Det kan føles gruset i øjnene, når du blinker, og øjnene kan løbe i vand, når du kigger i stærkt lys. En del mennesker oplever også at synet bliver sløret, hvilket kan skyldes tørre områder på øjets ydre.

Det lyder selvmodsigende, at tørre øjne kan forårsage, at øjnene løber i vand. Dette er en måde øjet arbejder på, for at tilføre mere væske til det tørre øje. Disse tårer er dog ikke af samme kvalitet, som de der normalt produceres, da de ikke indeholder fedt, derfor hjælper de ikke øjet med at komme sig efter udtørring. Øjnene løber bare i vand. Indimellem kan tørre øjne skabe betændelse og sår på hornhinden.

Behandling af tørre øjne med lys

Oplever du problemer med tørre øjne? Så book en konsultation hos Memira private øjenlæger.

Behandling med lys kaldes en e-eye behandling og er meget effektiv. Her behandler man selve årsagen til at man har tørre øjne og ikke bare symptomerne symptomerne, som man f.eks. gør med øjendråber. Man skal typisk have 1-3 behandlinger for at opnå resultat. For at komme i betragtning til behandlingen, skal man godkendes af en øjenlæge. Hos Memira – Øjenlægernes Hus i København, foretager vi denne type behandling, læs mere og book tid.

Andre typer behandling af tørre øjne

Problemer med tørre øjne er oftest kroniske, men der findes forskellige måder at lindre det på. Bl.a. ved øjendråber eller salve. Hvis det er fedt, der mangler i tårefilmen, kan varmebehandling eller rengøring af øjenlågskanterne hjælpe. Skyldes problemet derimod mængden af tårer, kan man sætte små propper (plugs) i øjets tårekanal, så der løber mindre vand ud af øjet. Man kan også supplere sin kost med omega3 fedt, som også har en god effekt på sammensætningen i tårefilmen. Det kan også hjælpe at øge sin blinkefrekvens, specielt når man sidder foran sin computer. Ved mere alvorlige tilfælde af tørre øjne kan det blive nødvendigt med medicin. Det er altid vigtigt at kortlægge årsagen til tørre øjne, for at behandlingen kan være så effektiv som muligt.  Dette kan undersøges af en optiker eller en øjenlæge.

Book tid – Øjenlæge

Book tid til en udvidet undersøgelse hos Memira private øjenlæger i København, Kolding, Aarhus og Aalborg.

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book