Anstrengte og trætte øjne (Asthenopi)

Det kaldes Asthenopi når øjnene overanstrenges. Det bliver de ofte i forbindelse med synskrævende arbejde på nært hold. Øjnene kan føles trætte, sviende, tørre og hovedpine kan også opstå (som regel koncentreret i panden). Du kan også opleve dårlig synsskarphed og dobbeltsyn. Disse symptomer kan være forårsaget af tilstande, som kræver behandling, hvorfor det er vigtigt at kontakte en øjenlæge og blive undersøgt.

At øjnene føles trætte og anstrengte efter længere perioder med intens synsfokusering er i dag et almindeligt problem hos både børn og voksne. Antallet af personer med disse problemer øges i takt med det stigende brug af digitale produkter som smartphones og tablets.

Symptomerne kan være kortvarige og mindskes eller forsvinde helt, når øjnene får hvile, men under tiden kan der være behov for hjælpemidler eller behandling for at få løst problemet.

Årsager til trætte øjne

Det er anstrengende for øjnene, når du i længere tid har behov for at fokusere på korte afstande. F.eks. ved læsning, computerarbejder og mobilbrug. Det skyldes b.la., at musklerne i øjet må arbejde hårdere for at holde fokus på de objekter, vi ser på nært hold, end når vi fokuserer på objekter på afstand.

At se og læse på en skærm er særligt anstrengende, b.la. fordi der opstår refleksioner og lysforskelle, som gør det endnu mere belastende for øjnene. At læse eller fokusere på noget på nært hold i et rum med dårlig belysning kan også gøre, at øjnene bliver mere anstrengte, eftersom pupillen i dårlig belysning udvides ”ekstra”, hvilket gør, at musklerne, der styrer pupillen, må arbejde ekstra hårdt.

Det kan også være andre årsager, der forårsager problemer med trætte øjne f.eks. muskulære synsproblemer eller ukorrigerede synsfejl.

Symptom på anstrengte og trætte øjne

Når øjnene anstrenges, kan symptomer som lysfølsomhed, irritation eller svien i øjnene, sløret, ufokuseret eller dobbelt syn opstå. Øjnene kan blive tørre. Smerte eller ømhed omkring øjnene og i panden er også almindelige symptomer på anstrengte øjne. I nogle tilfælde kan der også opstå smerter i nakke og skuldre.

Behandling af trætte øjne

Hvis du oplever symptomer som beskrevet ovenfor, er det vigtigt, at du booker en tid hos en øjenlæge og bliver undersøgt – Memira har øjenlæge konsultation i København. Dette for at få de rigtige hjælpemidler og for at kunne bestemme eventuelle bagvedliggende årsager til problemet, f.eks. en ukorrigeret synsfejl eller samsynsproblemer som kræver særlig behandling.

Ved forbigående ubehag er der en del ting, du selv kan gøre. At tage regelmæssige pauser fra arbejde ved skærm er én af tingene. To pauser af fem minutter kan gøre en stor forskel. Mindre pauser af sekunders varighed, hvor du kigger væk fra skærmen på ting, der er længere væk, kan også gøre en forskel. En god huskeregel er 20-20-20 reglen, som siger, at du hver 20. minut skal kigge på noget, der er 20 meter væk, i (mindst) 20 sekunder.

God belysning ved arbejde på nært hold hjælper også, og hvis du kan udvide afstanden til skærmen, er det også en rigtig god idé.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book