Farveblindhed

Farveblindhed er når en person har nedsat evne til at skelne mellem og opfatte forskellige farver. Det mest normale, er at man har svært ved at skelne mellem farverne rød og grøn. Tilstanden er ofte arvelig og mere almindelig hos mænd end kvinder.

Den mest normale form for farveblindhed er rød-grøn farveblindhed, hvilket gør, at man har svært ved at skelne mellem rød og grøn.

Den mest almindelige form for farveblindhed er ikke at kunne skelne mellem rød og grøn. Det vil sige, at alle farver som indeholder rød og grøn kan være svære at skelne mellem.

Man kan også have gul-blå farveblindhed, men det ses ikke så ofte. I disse tilfælde er det farverne gul og blå og de farver som indeholder blå eller gul, som er svære at skelne mellem. Det kan eksempelvis være svært at skelne mellem blå og grøn. Dette er altså helt modsat af hvordan rød-grøn farveblindhed optræder, da man har direkte problemer med at skelne farverne rød og grøn fra hinanden.

Total farveblindhed er yderst sjældent, men det findes også. Her kan personen kun se grå nuancer.

Årsager til farveblindhed

Der findes to forskellige typer synsceller i øjet – stave og tapper. Stavene anvendes til at skelne mellem lysstyrkerne, hvilket gør, at vi kan skelne mellem former og detaljer, selvom det er mørkt. Tapperne gør, at vi kan se farver, og dem findes der tre forskellige typer af. De tre typer tapper, som vi har, er, gør at vi kan registrere grundfarverne rød, grøn og blå og alle farver, som er en blanding af disse. I de fleste tilfælde skyldes farveblindheden, at en eller flere af disse tapper mangler. Hvis man er rød-grøn-farveblind skyldes det, at man mangler den tap, der registrerer de røde farver eller den tap der gør, at man registrerer de grønne farver. Når man mangler en af disse tapper, betyder det, at synscellerne ikke kan registrere rød eller grøn, og derfor ikke kan skelne mellem dem. Blå-gul farveblindhed skyldes manglen på den tap, som registrerer blå.

Farveblindhed er ofte arveligt, og rammer oftere mænd end kvinder. Årsagen til det er, at anlægget for en rød-grøn farveblindhed sidder X-kromosomet. Som mand har man kun et X-kromosom og kvinder har to. Hvis et X-kromosom hos en kvinde har anlæg for rød-grøn-farveblindhed, har hun yderligere et X-kromosom, der kan kompensere for det. Det kan ske at begge X-kromosomer hos kvinder har anlæg for farveblindhed, men det er yderst sjældent. Derfor er det oftest mænd, man ser, der er rød-grøn-farveblind.

Behandling af farveblindhed

Farveblindhed er en tilstand, som man ikke kan behandle. I de fleste tilfælde påvirkes personen ikke særlig meget af sin farveblindhed, og kan leve et helt normalt liv. I nogle tilfælde kan der være problemer, hvis der er enkelte information, som kræver at man kan se farver for at få den fulde forståelse. Eksempel nogle farvesymboler eller emballage. Det er derfor rigtig godt, at dem omkring dig ved, at du er farveblind, så de kan videregive information.

En af de største gener ved at være farveblind er, hvis man ønsker at gøre karriere inden for specifikke brancher, der kræver, at man kan skelne mellem forskellige farver. Dette kan f.eks. være pilot eller lokofører. Disse professioner kræver, at man ikke er farveblind.

Spørgsmål?

Book tid – Øjenlæge

Book tid til en udvidet undersøgelse samt konsultation hos Memira.

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Man-Tors: 08:00 – 17:00
Fredag: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book