Blinde punkt – et område uden fotoreceptorer

Den blinde plet, eller papillen som det egentlig hedder, er et område på nethinden, som ikke er sensorisk. Det betyder, at papillen leder information ud af øjet, men den registrerer ikke noget. I dette område er der ingen lysfølsomme synsceller (fotoreceptorer), som kan opfange lyset, der kommer ind i øjet, heraf er navnet ”blinde plet” opstået.

Den blind plet

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Hvorfor er der et blindt punkt?

Det blinde punkt sidder på nethinden, hvor synsnerven løber ud fra øjet. Det sidder længst bag i øjet og lidt ind mod næsen i forhold til det centrale syn. Man kan sige, at det er et samlingssted for synscellernes nervebaner (axoner). Her samles nervebanerne, for at de tilsammen kan skabe synsnerven, der leder synsindtryk videre ud til synscenteret i hjernen.

Bemærker man det blinde punkt?

Normalt mærker du ikke til, at du har et blindt punkt, eftersom det ene øje kompenserer for det, som det andet ikke opfanger. Det som skjules af det blinde punkt i venstre øje ses i stedet af det højre øje, og vice versa. Det højre øje har sit blinde punkt i højre side af synsfeltet, og det venstre øje har sit blinde punkt i venstre side af synsfeltet. Det er ikke noget man lægger mærke til, eftersom øjnene kompenserer hinandens blinde punkter, og at hjernen udfylder ”hullerne”.

Du kan dog finde dit eget blinde punkt. Du kan foretage testen ved at tage et hvidt papir og sætte en ring og et kryds ca. 10 cm. Fra hinanden. Ringen på venstre side af papiret og krydset på højre side af papiret. Hold derefter papiret op foran dig selv, og hold for dit højre øje og mens du kigger på krydset med dit venstre øje. Bliv ved med at fokusere på krydset samtidig med at du tager papiret tættere på dit ansigt. Hvis du bliver ved med at fokusere på krydset vil ringen til venstre på et tidspunkt forsvinde. Her har du dit venstre øjes blinde punkt.