Linsen, som sidder bag regnbuehinden, er et af øjets lysbrydende komponenter. Den har form som en skive, og den sidder ophængt i tynde tråde, der er fastgjort til strålelegemet (corpus cilliare). Linsen er gennemsigtig og har hverken nerver eller blodkar. Den optager i stedet sin næring fra øjets kammervand.
Se ledige tider og book en undersøgelse
Eller book via telefon på 88 80 28 00
Når du kigger på noget, kommer der lysstråler ind i øjet og gennem pupillen. Disse lysstråler skal brydes på et og samme punkt på nethinden, for at du kan se skarpt. Hvis lysstrålerne ikke brydes på samme punkt på nethinden kan man ikke fokusere, og objektet som du kigger på vil være slørret.
Den største del af lyset brydes af hornhinden på vej ind i øjet, resten skal brydes af linsen. Hornhindens form er konstant hvorimod linsen er elastisk og kan ændre form for at justere lysstrålernes brydning, når vi ser noget tæt på. Denne tilpasning kaldes akkommodation. Det som sker, er, at den ringformede elastiske linse trækker sig sammen og får en rundere form, og giver derfor en stærkere brydningskraft. På denne måde kan lysstrålerne brydes på nethinden i stedet for bagved nethinden, hvilket ville resultere i at synet på tæt hold ville være slørret.
Linsens evne til at akkommodere aftager i takt med alderen. Dette skyldes at linsen stivner og mister meget af sin elasticitet. En mindre elastisk linse har sværere ved at ændre form og bryde lysstrålerne tilstrækkeligt, hvis vi ser noget på kort afstand. Dette bliver ofte tydeligere, når man rammer 40’erne, og her er man ramt af det som kaldes alderssyn.