Nethinden (retina) – hjemmet for vores synsceller

Bagerst i øjet sidder nethinden, en tynd hinde som sidder på indersiden af øjet. Den er ca. en halv millimeter tyk og består af ti lag, heriblandt tre med nerveceller.

Nethinden sidder fast på indersiden af øjet og er hjem for vores mange millioner synsceller.

I nethinden findes alle vores millioner af synsceller, som tager i mod lyset, hver gang du kigger på noget. Synscellerne forvandler lyset til nerveimpulser, som sendes til hjernen via synsnerven. Hjernen modtager disse beskeder og tolker informationer og billeder, og det billede som du har foran dig opstår i bevidstheden.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Lysstrålerne skal fokuseres på nethinden

Når du kigger på noget, kommer der lysstråler fra det du ser ind i øjet. For at du skal se godt, så skal disse lysstråler brydes og samles på et bestemt punkt på nethinden (brændpunkt/fokuspunkt). Hvis de brydes foran nethinden, eller bag ved nethinden er det du ser på ikke i fokus, og det vil være uklart.

Nethindens stave og tapper

Der findes to typer af lysfølsomme synsceller i nethinden – stave og tapper. Stavene kan registrere små forskelle i lysstyrke og hjælper dig med at kunne se i dårlig belysning eller mørke. Større dele af vores perifere syn udgøres af stave.

I tapperne sidder vores farve- og detaljesyn. Tappene kræver mere lys end stavene og anvendes derfor primært, når du ser i god belysning. Der mange millioner mindre tapper end stave og de fleste af tapperne er lokaliseret centralt på nethinden, hvor de sidder meget tæt i et lille område, som også kaldes den gule plet.

Derfor er den gule plet det område på nethinden, hvor du ser skarpest, og som gør, at du kan læse denne tekst lige nu. Det skarpe syn udgør en meget lille procentdel af det totale synsfelt, hvilket er årsagen til, at du er nødt til at flytte blikket i samme omfang at du læser. Synsskarpheden aftager når man bevæger sig ud fra det centrale punkt i den gule plet, og det forsætter det med jo længere ud i periferien lyset rammer.