Kampagne! Undersøgelse kun 10 kr. (Ord 300kr.) Book nu!
Kundecenter

Synsnerven (nervus opticus) - leder synsindtryk til hjernen

Synsnerven er den nerve som overfører synsindtryk fra nethinden til hjernen. Det er et bundt af nervetråde, som går fra venstre mod højre øje for at ende i synsområdet i hjernen. Hver synsnerve indeholder ca. en million nervefibre.

Synsnerven leder synsindtryk videre til synscenteret i hjernen.

Synsnerven har sine rødder i hjernen

Synsnerven er en af kroppens såkaldte kranialnerver, hvilket er nerver som har sine rødder i hjernen eller hjernestammen. Vi har tolv kranialnerver, som alle er nummereret efter hvor fra hjernen eller hjernestammen de udgår fra. Synsnerven regnes som værende den anden kranialnerve.

Synsindtrykkets rejse gennem synsnerven

Synscellerne i nethinden tager imod og registrerer lyset, som kommer ind i øjet. De forvandler derefter lyset til nerveimpulser som via synsnerven skal sendes til hjernes synscenter, der er lokaliseret i nakkelappen. Herefter tolkes indtrykket, og billedet af det du ser opstår. Informationerne har dog allerede været bearbejdet af flere omgange på sin vej gennem synsbanen. Til at starte med har indtrykket mere end 130 millioner synsceller som komprimeres til at få plads i synsnervens ca. en million nervetråde. Nerveimpulserne løber ud af øjet gennem papillen/den blinde plet. Ved synsnervekrydsningen (chiasma opticum) mødes synsnerverne fra de to øjne, her sker en udveksling af synsnervernes nervetråde. Derefter sendes informationen videre og bearbejdes på forskellige steder i synsbanen for til slut at nå synscenteret.

Ingen synsnerve – ingen overførsel af synsindtryk

Synsnerven er et uhørt vigtigt komponent for synet eftersom dets fravær ville betyde at der ikke blev transporteret nogle synsindtryk som skulle tolkes af hjernen. Hvis det opstår at man får en skade på synsnerven kan den ikke overføre synsindtryk videre som den skal, og derfor bliver synet forværret. Et eksempel på dette er øjensygdommen glaukom, som kan forårsage skader på synsnerven.