Skelen (Strabismus)

Skelen er en tilstand, hvor øjnene rettes i forskellige retninger, hvilket kan resultere i symptomer som dobbeltsyn, trætte øjne, hovedpine og problemer med at afstandsbedømme. Skelen opstår fordi musklerne, som styrer øjnenes bevægelse, ikke samarbejder, som de skal. Der kan være forskellige grund til at skelen opstår, men oftest opstår tilstanden allerede i barndommen. Skelen behandles som oftest med specialslebne briller, men i visse tilfælde kan en skeleoperation være nødvendig.

De to primære former for skelen kaldes manifest og latent skelen. Ved latent skelen (heterofori) mærker man oftest ikke noget til den, selvom den er der. Latent skelen kan blive tydeligere, når øjenmusklerne slapper af, f.eks. når du er træt eller syg. Manifest skelen (heterotropi) er konstant fremtrædende.

Årsager til skelen

Øjnene har ydre muskler, som skal samarbejde, for at øjnene rettes i den samme retning. Ved skelen fungerer samarbejdet ikke, som det skal.

Skelen er som regel medfødt eller opstået i barndommen. Årsagen er for det meste ukendt, men skelen kan være arvelig, hvorfor det er vigtigt at søskende, til børn der skeler, også bliver undersøgt. I visse tilfælde skeler børn pga. bygningsfejl, og i sjældne tilfælde kan øjensygdomme være en bagvedliggende årsag til skelen.

Når skelen opstår hos voksne, kan der være flere årsager. Oftest er der tale om en latent skelen, der er opstået i barndommen, men som er blevet mere fremtrædende, f.eks. på grund meget arbejde foran en computerskærm. Skelen kan også opstå, fordi en eller flere øjenmuskler akut lammes. Infektioner og muskelsygdomme kan også, i sjældne tilfælde, forårsage skelen hos voksne.

Symptomer på skelen

Symptomer på skelen kan være trætte øjnene, dobbeltsyn og dårlig afstandsbedømmelse. Andre symptomer kan være hovedpine (oftest i pandeområdet) eller ømhed omkring øjnene.

Børn, der skeler, kan få et dårligere syn, hvis det ikke opdages i tide. Dette fordi, når et barn ser dobbelt på grund af skelen (eller af andre årsager), kan hjernen frasortere synsindtryk fra det skelende øje, hvilket resulterer i, at synet på dette øje ikke udvikles som det skal.

Behandling af skelen

Skelen kan behandles med forskellige metoder, afhængig af hvad der er årsagen til skelen samt hvor fremtrædende tilstanden er.

Børn behandles først og fremmest med briller, eller med andre tiltag som stimulerer synsudviklingen. Behandlingen kan f.eks. være, at man nogle timer hver dag sætter en klap for det øje, der ikke skeler, så barnet derved tvinges til at bruge det øje, der skeler. Behandling med øjenklap retter ikke op på skelen, men det er en effektiv behandling, når der kommer til at synsudvikle det skelende øje. Senere kan en skeleoperation blive aktuel.

Hos voksne, der bare skeler lidt, kan briller med prismer være nok, til at få kontrol over skelen. Disse er specialslebne og fungerer på den måde, at det objekt som personen kigger på forskydes. Dette hjælper personen til at undgå dobbeltsyn. I nogle tilfælde kan en skeleoperation være nødvendig. Her rettes øjnenes retning ved, at man forkorter eller forlænger øjenmusklerne.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Man-Tors: 08:00 – 17:00
Fredag: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book