Antallet af mennesker med anstrengte og trætte øjne stiger, i takt med vores øgede skærmbrug. Problemerne er ofte kortvarige, og du kan godt selv gøre noget for at afhjælpe problemerne. I nogle tilfælde kan der dog være bagvedliggende årsager, der skal løses.
Den digitale udvikling bevæger sig som bekendt i et rasende tempo. Det er på mange måder fantastisk! Men det medfører også nogle problemer, fordi vores øjne ikke følger med den hurtige udvikling, og i dag udsættes for meget mere ”nært arbejde”, end de er skabt til – især foran skærme. En konsekvens af dette er CVS (Computer Vision Syndrome), hvilket betyder, at øjnene bliver anstrengte efter langvarigt skærmbrug.
Rigtig mange danskere arbejder dagligt foran computeren, for manges vedkommende går det meste af dagen foran en computerskærm. Men skærmtid slutter sjældent samtidig med arbejdsdagen; det fortsætter mens vi scroller på sociale medier, læser nyheder, shopper online og meget mere. Nogle af tingene er nødvendige, mens andre mere handler om tidsfordriv. De færreste tænker nok over, hvor ofte og hvor længe de ser ind i forskellige skærme. En del vil sandsynligvis blive overraskede, hvis de første kiggede på deres skærmtidstatistik på mobilen og siden lagde dét sammen med tiden de bruger på at kigge på en computerskærm, tablet eller tv.
At fokusere på noget tæt på er i sig selv mere anstrengende for øjet og synet end at fokusere på noget på længere afstand. Dette skyldes, at musklerne i øjet skal arbejde hårdere for at bevare synets skarphed. Det faktum, at arbejde ofte udføres foran skærmen, tilføjer en ekstra dimension til anstrengelsen pga. forskellene i lys og refleksioner, samt det faktum at vi blinker ikke så ofte under skærmarbejdet. De lange tidsperioder vi bruger på at kigge ind i en skærm, er et andet aspekt, der bidrager til øjnenes træthed.
Almindelige symptomer på CVS inkluderer trætte og anstrengte øjne, fokuseringsvanskeligheder, hovedpine, sløret syn og nakkesmerter. I mange tilfælde ophører eller mindskes disse problemer, når øjnene får lov til at hvile.
Ved kortvarige problemer er der et par ting, du kan tænke over for at forholdende for dine øjne:
1. Tag regelmæssige pauser i arbejdet foran skærmen
Tag to (eller flere) pauser på fem minutter i timen. Benyt lejligheden til at hente vand, eller gå ud og snak lidt med en kollega. På denne måde får øjnene lov til at hvile et stykke tid.
2. Tag også mikropauser
At se på noget på afstand er ikke så anstrengende for øjnene som at se på noget tæt. Vedtag derfor 20-20-20-reglen, hvilket betyder, at du hvert 20. minut ser på noget omkring 20 meter væk i 20 sekunder. På denne måde får øjnene en hurtig mikrotilpasning mellem de krævende perioder foran skærmen.
3. God belysning – men undgå refleksioner
Det er mere stressende for øjnene, hvis der er store lysforskelle mellem skærmen og resten af rummet. Det rum, du befinder dig i, skal være godt oplyst, og skærmlyset skal matche lysstyrken i omgivelserne. Sørg dog for, at det omgivende lys ikke reflekteres på din skærm!
4. Find den optimale placering og afstand
Afstanden mellem øjet og skærmen er noget, du kan starte med at se på. Dette skal være mellem 50 og 80 centimeter langt. Selvfølgelig skal det stadig være praktisk at læse på din skærm, så i nogle tilfælde kan det betyde, at du har brug for en større skærm, eller du har brug for at større skrift. I alt skal skærmen placeres, så dit blik rettes lidt ned, mens du arbejder.
Hvis problemet ikke mindskes eller forsvinder, når du lader øjnene hvile, kan der være andre underliggende årsager til problemerne. Der kan være en ukorrigeret synsfejl eller et synsproblem, der skal løses. Derfor anbefaler vi dig at kontakte en øjenlæge så hurtigt som muligt for at blive undersøgt.