Vi har alle hørt om forurening af verdenshavene og om den plastik, der flyder rundt. Heldigvis er vi blevet mere bevidste om, at vi skal passe på miljøet, forurene mindre og rydde op efter os selv. Det er af yderste nødvendighed, hvis vi ikke skal ødelægge miljøet for os selv og vores efterkommere.
Men mange tænker ”den smule jeg kan gøre, hvilken forskel gør det?”. Men sådan må vi ikke tænke! Alt tæller. Så tænk over hvad du kan gøre af småting for miljøet – mange bække små, gør en stor å.
Kontaktlinser, som smides forkert ud, ender ofte som plastaffald i havet, her kan fiskene let forveksle de gamle linser med mad, fordi de tror det er små dyr eller vandmand, hvilket, i modsætning til kontaktlinser, er herlige delikatesser for fisk. Men plastik er slet og ret farlige og ganske ufordøjelige for fisk. Forurenende stoffer fra mikroplast bindes til vævet, når fiskene spiser det, og når vi så spiser fiskene, er det os mennesker, de forurenende stoffer ender hos. Det er med andre ord både skidt for havet, fiskene i havet og for os mennesker.
Vi ved ikke med sikkerhed hvor mange af d danske linsebrugere der smider deres linser forkert ud, f.eks. i toilettet, men amerikanske forskere fra Arizona State University har fundet ud af, at 19% af amerikanerne smider deres brugte linser ud i toilettet. Hvilket svarer til, at der hvert år skylles 22 tons plastik ud i afløbet.
Det er derfor vigtigt at du smider dine linser ud det rigtige sted, det er en lille ting som gør en stor forskel. Alle burde kunne overskue dette – det handler bare om, at huske hvor linserne IKKE skal hen; i toilettet og vasken.
Memira har lavet sin egen lille forundersøgelse for at finde ud af, om folk ved hvor de skal smide deres brugte linser, og ikke mindst om de ved, hvad der sker, hvis når man smider dem i toilettet eller vasken. 11,6% fortæller at de enten smider linserne i toilettet eller i håndvasken. Risikoen for at disse linser ender i havet er stor. På et år kan det blive til rigtig mange linser. Det går ikke!
Vi tog en lille snak med Kristin Nistad, som er produktchef hos Memira. Hun siger følgende; ”Det er relativ ny forskning, som afdækker, hvad der sker med kontaktlinserne, når de bliver skyllet ud i afløbet og den store miljøbelastning, som det medfører. I en pressemeddelelse i 2018 præsenterede forskere ved Arizona State University deres resultater, som viser, at linserne nedbrydes til mindre plastartikler, som kan ende som mikroplast i havet. Denne forskning har gjort branchen opmærksom på problemet. Men jeg tror desværre fortsat, at mange kontaktlinsebruger smider deres brugte linser i toilettet eller vasken, fordi de ikke ved bedre, men det må vi have lært dem.”
Det er ikke kun vigtigt, at sørge for at linserne lander det rigtige sted. Linser er pakket ind i pap, plastik og metal, og det er naturligvis også vigtigt, at disse dele bliver sorteret, så de kan blive genanvendt.