Bygkorn og haglkorn (chalazion)

Et bygkorn er en lokal betændelse i øjenlåget forårsaget af en blokering af en talgkirtel. Bygkornet opstår pludselig og er ofte rødt, ømt og hævet. I normale tilfælde forsvinder bygkornet af sig selv i løbet af et par uger, men i nogle tilfælde kan det i stedet indkapsles og danne en hærdet knold. Dette kaldes et haglkorn eller chalazion og gør, i modsætning til et bygkorn, normalt ikke ondt.

Årsager til bygkorn og haglkorn

I vores øjenlåg er der en række små talgkirtler, hvis opgave det er at forsyne tårerne og øjenvipperne med fedtstof. Udgangen til sådan en talgkirtel kan blive tilstoppet, hvorefter den kan blive betændt og et bygkorn opstår.

I normale tilfælde forsvinder bygkorn af sig selv i efter 10-14 dage, men i nogle tilfælde kan bygkornet indkapsles og danne en hærdet knold, kaldet haglkorn.

En bygkorn eller et haglkorn opstår hos mennesker i alle aldre. Men folk, der lider af andre hudrelaterede eller inflammatoriske tilstande, såsom blefarit, eksem eller rosacea, er mere tilbøjelige til at angribes.

Symptomer på bygkorn og haglkorn

Et bygkorn gør øjenlåget rødt, hævet og ømt. Der skelnes mellem indre og ydre bygkorn. Et indre bygkorn ligger dybere i øjenlåget og kan føles irriterende og gnide mod øjet, mens et ydre bygkorn er en betændelse i en kirtel ved kanten af ​​øjenlåget og er mere synligt.

Hvis bygkornet indkapsler sig selv og bliver til et haglkorn, bliver det en fast knude af varierende størrelse. Den er normalt hverken rød eller øm. Imidlertid kan et stort haglkorn forårsage både kosmetiske og funktionelle problemer, hvorefter kirurgi undertiden må overvejes.

Behandling af bygkorn og haglkorn

Et haglkorn er harmløst og forsvinder af sig selv, men det kan tage lang tid, nogle gange flere måneder.

Har man tildens til at danne bygkorn, kan man for at forebygge med fordel afrense sine øjenlæg to gange dagligt. Det gør du ved at væde en ren vatrondel med lunkent vand fra vandhanen. Vatrondellerne lægges over øjenlågene i minimum 10 minutter. Når skæl of urenheder er blødt op, kan du forsigtigt fjerne dem, ved at gnide vatrondellen fra side til side på øjenlågskanten.

Hvis du er generet af et langvarigt haglkorn, kan du vælge at blive opereret. Proceduren udføres under lokalbedøvelse og tager cirka 10 minutter. Under operationen åbnes haglkornet og tømmes for dets indhold. Åbningen er normalt lavet på indersiden af ​​øjenlåget og behøver ikke at sys, men heler af sig selv.

I dagene efter operationen vil øjenomgivelserne i varierende frad være misfarvede og hævede. Det vil som oftest forsvinde i løbet af 1-2 uger, men i nogle tilfælde kan det vare længere.

Memira – Øjenlægernes Hus diagnosticerer og behandler bygkorn og haglkorn. Book din tid her.

Spørgsmål?

Book tid – Øjenlæge

Book tid til en udvidet undersøgelse hos Memira private øjenlæger i København, Kolding, Aarhus og Aalborg.

Eller book via telefon på 88 80 28 00