Konjunktivit (øjenbetændelse)

Konjunktivit bedre kendt som øjenbetændelse, er en betændelse i øjets bindevævshinde og kan give røde og irriterede øjne. Det er en normal øjenirritation, som oftest går over af sig selv, men som nogle gange er nødvendig at behandle. De mest normale årsager til øjenbetændelse eller konjunktivit er en virus- eller bakterieinfektion eller allergi.

Konjunktivit er en betændelse i øjets bindehinde, som gør at øjet bliver rødt og irriteret.

Bindevævshinden er en slimhinde, hvis funktion er at holde øjet og indersiden af øjenlåget fugtigt. Hvis man får betændelse i bindevævshinden får man røde og irriterede øjne, som også løber i vand. Denne betændelsestilstand kaldes også for bindevævshindeinflammation eller katar.

Årsager til konjunktivit (øjenbetændelse)

Du kan rammes af konjunktivit (øjenbetændelse) af flere årsager. En virus – eller bakterieinfektion er den mest normale årsag. Konjunktivit kan smitte fra hænder til øjne, eller fra f.eks. håndklæder eller make up. Denne type konjunktivit kaldes ofte øjenbetændelse.

Allergi, tørre øjne eller øjenlågsbetændelse (blefarit) kan også være årsager til konjunktivit (øjenbetændelse).

Symptomer på konjunktivit (øjenbetændelse)

Symptomerne kan variere afhængigt af den underliggende årsag til bindevævshinde-betændelse. Hvis du rammes af den infektion, som er opstået fra en virus eller bakterie, vil øjnene blive røde, løbe i vand og udskille klæbrigt puds. Det kan også føles som en svien i øjnene, når du blinker. Denne type konjunktivit (øjenbetændelse) kommer ofte i kølvandet på en forkølelse.

Ved en allergisk konjunktivit bliver øjnene røde, kløer og hæver op.

Hvis dine øjne producerer for lidt tårer, vil dine øjne blive tørre, som også kan forårsage konjunktivit.  I så fald vil dine øjne blive irriterede og lettere røde.

Hvis du har fået konjunktivit i forbindelse med en øjenlågsbetændelse vil dine øjne føles irriterede og gruset.

Behandling af konjunktivit

Oplever du problemer med konjunktivit (øjenbetændelse)? Så book en konsultation hos Memira private øjenlæger.

En bindevævshinde-betændelse, som kommer af en virus eller bakterie, vil i de fleste tilfælde gå over af sig selv inden for en uge. Egen pleje i form af rengøring med lunkent vand og et rent håndklæde kan lindre symptomerne. Hvis betændelsen forværres eller ikke går over af sig selv, skal du kontakte en øjenlæge for at blive undersøgt. Hvis infektionen stammer fra en bakterie, vil du blive sat i antibiotika behandling. Det kan være en god idé at skifte din make-up ud efter en konjunktivit.

Stammer din konjunktivit derimod fra allergi, kan du behandle den med øjendråber eller piller imod allergi.

Hvis du døjer med tørre og irriterede øjne, kan du behandle dem med smørende øjendråber, som også kan købes uden recept på et apotek.

Bindevævshindebetændelse som fremkaldes af en øjenlågsbetændelse behandles først og fremmest med rengøring af øjenlågskanterne.

Book tid – Øjenlæge

Book tid til en udvidet undersøgelse hos Memira private øjenlæger i København, Kolding, Aarhus og Aalborg.

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book