Sommeråbent: Book undersøgelse >>

Pinguecula

Pinguecula er fedtvæv som udvikles i øjets slimhinde. Det ligner en gullig plet eller en bule på det hvide i øjet. Pinguecula forårsager normalt ikke noget besvær andet end at det rent kosmetisk kan være irriterende. I visse tilfælde kan der være en brændende fornemmelse, kløe eller hævelse forbundet dermed. Disse symptomer kan i første omgang lindres med øjendråber eller salve. Pinguecula kan gøre det vanskeligt at bruge kontaktlinser.

Pinguecula er en gullig plet eller bule i det hvide i øjet.

Pinguecula opstår som regel på den side af øjet, som vender ind mod næsen.

Årsager til pinguecula

Pinguecula er fedtvæv som kan dannes i slimhinden hvis vævet forandrer sig. Årsagen til dette er endnu ikke faslagt, men pinguecula rammer oftest mennesker, som er udsat for meget sollys. Selv vind, støv og andre fænomener kan irritere øjet og derved øge risikoen for pinguecula.

Normalt er det middelaldrende eller ældre mennesker der rammes, men det ses også hos yngre personer.

Symptomer på pinguecula

Pinguecula er synligt og kan derfor genere rent kosmetisk. Symptomerne på pinguecula er oftest milde, men kan forårsage irritation med kløe, svie og hævelse. Øjet kan også blive rødt og betændt. I meget sjældne tilfælde kan pinguecula vokse så meget, at det påvirker synet. Hvis pinguecula vokser ind i hornhinden (pterygium)

Behandling af pinguecula

Pinguecula behøver ikke behandling. I tilfælde af svære symptomer kan de lindres med øjendråber eller øjensalve. Behandlingen virker smørende, antiflammatorisk og fjerner hævelsen, alt afhængig af dine symptomer.

Pinguecula kan også opereres, men der er stor risiko for, at det vender tilbage med større gener. En operation af pinguecula bør derfor kun anvendes, hvis den skaber store vanskeligheder ved brug af kontaktlinser, er konstant rød og inflammeret eller på anden måde giver ubehag

For at forebygge pinguecula skal man minimere irritation af øjnene. Hvis du er meget udenfor og eksponeret for meget sollys, er det en god ide at bruge solbriller for at beskytte øjnene. Solbriller beskytter ikke kun mod solens stråler men også mod vind og støv.