Pinguecula

Pinguecula er fedtvæv som udvikles i øjets slimhinde. Det ligner en gullig plet eller en bule på det hvide i øjet. Pinguecula forårsager normalt ikke noget besvær, udover at det rent kosmetisk kan være irriterende. I visse tilfælde kan det være forbundet med en brændende fornemmelse, kløe eller hævelse. Disse symptomer kan i første omgang lindres med øjendråber eller salve. Pinguecula kan gøre det vanskeligt at bruge kontaktlinser.

Pinguecula er en gullig plet eller bule i det hvide i øjet.

Pinguecula opstår som regel på den side af øjet, som vender ind mod næsen.

Årsager til pinguecula

Pinguecula er fedtvæv, som kan dannes i slimhinden hvis vævet forandrer sig. Årsagen til dette er endnu ikke fastlagt, men denne rammer oftest mennesker, som er udsat for meget sollys. Vind, støv og andre fænomener der kan irritere øjet og øger også risikoen for pinguecula.

Normalt er det midaldrende eller ældre mennesker, der rammes, men det ses også hos yngre personer.

Symptomer

Pinguecula er synligt og kan derfor genere rent kosmetisk. Symptomerne er oftest milde, men kan forårsage irritation med kløe, svie og hævelse. Øjet kan også blive rødt og betændt. I meget sjældne tilfælde kan det vokse så meget, at det påvirker synet. Hvis det vokser ind i hornhinden (pterygium)

Behandling

Pinguecula behøver ikke behandling. I tilfælde af svære symptomer kan de lindres med øjendråber eller øjensalve. Behandlingen virker smørende, antiinflammatorisk og fjerner hævelsen, alt afhængig af dine symptomer.

Pinguecula kan også opereres, men der er stor risiko for, at det vender tilbage med større gener. En operation af pinguecula bør derfor kun anvendes, hvis den skaber store vanskeligheder ved brug af kontaktlinser, er konstant rød og betændt eller på anden måde giver ubehag

For at forebygge pinguecula skal man minimere irritation af øjnene. Hvis du er meget udenfor og eksponeret for meget sollys, er det en god ide at bruge solbriller for at beskytte øjnene. Solbriller beskytter ikke kun mod solens stråler, men også mod vind og støv.

Spørgsmål?

Book tid – Øjenlæge

Book tid til en udvidet undersøgelse hos Memira private øjenlæger i København, Kolding, Aarhus og Aalborg.

Eller book via telefon på 88 80 28 00