Keratokonus

Keratokonus er en øjensygdom, hvor hornhinden gradvis bliver tyndere og svagere og derefter kan blive “spids” hvilket kan forårsage kraftige bygningsfejl. Øjensygdommen udvikles oftest i puberteten og menes at være arvelig. I de tidligere stadier kan synet korrigeres med briller eller linser, men i mere alvorlige tilfælde af keratokonus kan det være nødvendigt med en hornhinde transplantation.

Keratokonus gør at hornhinden får en spids form.

Øjensygdommen keratokonus får hornhinden til at ændre form, som gør at den bliver spids i stedet for rund. Navnet stammer fra græsk og betyder konisk hornhinde. En spids hornhinde kan ikke bryde lyset korrekt, hvilket resulterer i, at lysstrålerne rammer forkert på nethinden og giver et uklart billede af det man ser. I begyndelsen kan synet korrigeres med briller eller linser, men hvis hornhinden bliver alt for spids kan hverken briller eller linser kompensere for det.

Årsager til keratokonus

Keratokonus svækker hornhinden og gør den tyndere. Trykket i øjet kan gøre at midten af hornhinden buler ud, hvilket giver en spids hornhinde.
Den direkte årsag til keratokonus er ikke fastlagt, men det menes, at det er arveligt.

Keratokonus opstår oftest i puberteten og tager til i 20’erne, da hornhinden stadig er blød. For de fleste stopper sygdomsforløbet, når man rammer 40’erne, da hornhinden på dette tidspunkt er blevet stivere.

Symptomer på keratokonus

Det er normalt en langsom proces, og synet påvirkes gradvist. Ofte ses objekter som slørede, og du skal misse med øjnene for bedre at kunne se. Lysfølsomhed og nedsat nattesyn er også nogle af de symptomer, som kan vise sig. På samme måde kan keratokonus anstrenge øjnene og give hovedpine.

Behandling af keratokonus

Hvis en øjenlæge mistænker, at du har keratokonus, er det muligt at stoppe udviklingen med metoden som kaldes corneal cross linking. Ved denne metode anvender man UV-lys mod hornhinden for at stabilisere vævet, som er mættet med et stof kaldet riboflavin, derved kan man undgå at øge spidsheden af hornhinden. Den synsnedsættelse, som man allerede har, kan ikke forbedres. Hvis briller og normale bløde linser ikke længere kan korrigere dit syn, kan et par specialudformede hårde linser hjælpe.

Ved meget svær keratokonus er hornhinden blevet for spids til, at en linse kan sidde fast og korrigere synet korrekt. Her kan det være nødvendigt med en hornhindetransplantation. Dette er en operation, hvor den centrale del af hornhinden fjernes og erstattes med en doneret hornhinde.

Spørgsmål?

Book tid – Øjenlæge

Book tid til en udvidet undersøgelse hos Memira private øjenlæger i København, Kolding, Aarhus og Aalborg.

Eller book via telefon på 88 80 28 00