Sprunget blodkar i øjet

Et sprunget blodkar i øjet, kan gøre øjenhviden meget rød. Som oftest er det helt ufarligt og gør heller ikke ondt. Det kræver som regel ingen behandling, da blødningen gerne forsvinder over et par uger.

Tilstanden kaldes subkonjunktival blødning, hvilket indebærer at blødningen ligger under øjets yderste slimhinde; bindehinden. Det er altså kun det hvide i øjet, der rammes, og det spreder sig ikke ind over iris (regnbuehinden) og pupillen, fordi hornhinden der dækker dette område ikke har nogle blodkar.

Årsager til sprungne blodkar i øjet

Øjets bindehinde dækker øjenhviden (sclera) og indersiden af øjenlåget. I denne slimhinde finders der mange små, svage blodkar, som har brug for slimhinden til at producere den væske, som beskytter øjet. Disse blodkar kan let briste ved f.eks. et kraftigt nys eller et tungt løft. Et sprunget blodkar kan se meget ubehageligt ud, men ser som regel værre ud end den egentligt er, fordi blodkaret ligger mellem to lag i øjet. På den måde kan en lille dråbe blod komme til at se meget større ud, end den egentligt er.

Der kan være flere årsager til at der opstår en blødning i øjet. Vi har lavet en liste over de almindeligste årsager til, hvorfor man får blodsprængninger i øjnene:

  • Højt øjentryk
  • Overdossering af blodfortyndende medicin
  • Hvis du har gnedet øjet for hårdt
  • En udvækst (svulst) kan skade karrerne i øjet
  • Overanstrengelse ved fødsel, kraftig hoste, nys eller tungeløft
  • Slag på øjet
  • Tørre øjne og tynde blodkar

Symptomer på sprungne blodkar i øjet

Tilstanden er som regel smertefri, og man kan som regel slet ikke mærke det. I sjældne tilfælde kan der, hvis det bløder meget, opstå en hævelse under slimhinden. Det kan irritere lidt, når du blinker, men det gør ikke ondt.

Behandling af et sprunget blodkar i øjet

Tilstanden går som regel over af sig selv i løbet af nogle uger, så der er ikke så meget at gøre andet end at vente. Hvis du har fået et slag eller mistænker, at der sidder noget inden i øjet som forårsager blødningen, bør du kontakte en øjenlæge og blive undersøgt. Hvis det er en tilbagevende tilstand, bør du ligeledes kontakte en øjenlæge, for at få afklaret hvad der forårsager blødningen.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00