Hvad er grå stær, og hvordan behandles det?

Hvad er grå stær?

Grå stær er en aldersbetinget tilstand, der opstår i øjets naturlige linse, som sidder i den forreste del af øjet, lige bagved hornhinden. Linsens formål er at bryde lyset, så vi får et skarpt syn. Vi fødes med klare og gennemsigtige linser, men med alderen bliver de grumset og uklare, og lyset får derfor sværere ved at trænge igennem, hvilket fører til et forringet syn.

Hvad for en fugl?

Hverken grå eller grøn stær har noget med fuglen af gøre! Nej, vi skal en tur forbi Tyskland for at finde svaret på det lidt sære navn. Når linsen er tilpas grumset, får pupillen et gråligt/hvidligt skær, som på tysk blev til ”grauer starren” (grå stirren), hvilket på dansk er blevet til grå stær. Det er dog sjældent, at man i dag ser nogen, der er så angrebet af sygdommen, at de bliver grå i blikket.

Den latinske betegnelse, katarakt, er i øvrigt ganske sigende for, hvordan selve sygdommen opleves. Katarakt betyder nemlig ”at se gennem vandfald”.

Hvem får grå stær?

Alle! Og den mest almindelig grund er slet og ret; alder. Alle udvikler med tiden grå stær, som regel omkring 65-70 årsalderen. Fordi grå stær er noget, der rammer alle, er operationen den mest almindelige på verdensplan. I Danmark alene udføres der rundt regnet 60.000 operationer for grå stær hvert eneste år – på verdensplan er det 20 millioner.

Grå stær kan også skyldes andre sygdomme eller skader i øjet, og i sjældne tilfælde være medfødt eller opstå som komplikation til behandling med bestemte medicintyper.

Nogle sygdomme eller påvirkninger kan øge risikoen for at få grå stær:

  • Diabetes og stofskiftesygdomme
  • Høje doser af røntgenstråler, infrarøde stråler eller ultraviolette stråler
  • Skader på øjnene og gentagne inflammationer i regnbuehinden
  • Sygdomme hos moderen under graviditeten. Røde hunde, øger f.eks. risikoen for at barnet fødes med grå stær

Hvad er symptomerne på grå stær?

Du kan ikke mærke grå stær, det hverken klør eller gør ondt. Du behøver i det hele taget ikke mærke noget til det, hvis forandringerne er beskedne.

Der kan derfor godt gå noget tid, inden du opdager, at du har udviklet grå stær, da det er en tilstand, der som regel udvikler sig langsomt – det kan dog også opstå hurtigt, inden for få uger. Det ene øje rammes som regel lidt før det andet, men med tiden vil begge øjne blive angrebet.

Grå stær viser sig ofte i form af sløret og nedsat syn, både på afstand og på nært hold.

Du kan også opleve problemer med at blive blændet. Især hvis du opholder dig i mørke, og pludselig udsættes for skarpt lys. Dette skyldes, at der kommer meget lys gennem den uklare linse, når din pupil udvider sig i overgangen fra mørke til lys.

Du kan ligeledes opleve dobbeltsyn, som ikke forsvinder, når du tildækker det ene øje.

Når du oplever disse symptomer anbefaler vi, at du besøger en øjenlæge.

Hvordan konstateres grå stær?

Grå stær konstateres hos øjenlægen, hvor der foretages en række undersøgelser og målinger. I Memira starter forundersøgelsen med at en øjensygeplejerske måler dit syn, dine briller og drypper begge dine øjne med pupiludvidende dråber. Herefter foretager øjenlægen sin forundersøgelse og vurdering af dine øjne. Konstateres det at du har grå stær, vil du blive informeret om dit videre forløb.

Hvordan behandles grå stær hos Memira?

Grå stær behandles med en linseudskiftning og er helt smertefri. Begge øjne opereres på samme dag.

Operationsdagen starter med, at vi gennemgår hele dagens forløb med dig, når du kommer ind på klinikken. Du får herefter en afslappende pille og bliver dryppet med pupiludvidende dråber og bedøvende øjendråber. Når du kommer ind på operationsstuen, bliver du sat i en stol, der minder om den du kender fra tandlægen. På operationsstuen er der, udover kirurgen som skal operere dig, to øjensygeplejersker.  

Ved hjælp af teknisk udstyr, mikroskop og fine instrumenter fjerner øjenlægen din gamle linse og sætter en ny kunstig linse ind. Denne nye linse kan, i modsætning til din naturlige linse, ikke angribes af grå stær. Operationen tager ca. 15 minutter pr. øje. Når du er færdig, kommer du i hvilerummet, hvor du får lov at slappe lidt af, ca. 10-15 minutter sender dig hjem. Du må ikke selv køre bil på dagen og skal sørge for at nogen kan følge dig hjem. Dit syn vil begynde at blive skarpt igen i løbet af nogle timer.

Du bliver indkaldt til kontrol, der som regel ligger en uges tid efter din operation. Her sikret vi, at alt er, som det skal være.

Hvis du vil være fri for briller og linser, kan du vælge at få lavet en linseudskiftning med multifokale linser, der korrigerer alle typer af synsfejl.

Efterstær

Efterstær er en tilstand, der i nogle tilfælde opstår som følge af en grå stæroperation. Efterstær er betegnelsen for de uklarheder, der kan sætte sig på den bagerste del af den nye linsekapsel. Symptomerne, der er de samme som ved almindelig grå stær, opstår typisk i løbet af det første år efter operationen. Efterstær kan behandles effektivt og smertefrit med laser.

Der er fordele ved at blive behandlet i det private

Du skal være opmærksom på, at der er lang ventetid hos øjenlægerne i det offentlige. Det gælder både i forhold til at komme til en forundersøgelse hos øjenlægen, der skal konstatere grå stær, og til den efterfølgende operation. I Memira kan du komme til med kort ventetid, både til forundersøgelse og til operation.

Som følge af den lange ventetid, har man i det offentlige besluttet, at du skal have meget nedsat syn som følge af grå stær, før du bliver indstillet til en grå stæroperation. Det er ærgerligt, fordi jo før du bliver opereret for grå stær, jo bedre bliver dit syn efter operationen.

Memira samarbejder med de fleste sundhedsforsikringer, som dækker behandling af grå stær.

Memira er landsdækkende med klinikker i København, Kolding, Aarhus og Aalborg:

Øjenlæge København – Øjenlægernes Hus
Store Kannikestræde 16
1169 Kbh K

Øjenlæge Kolding
Gråbrødregade 6
6000 Kolding

Øjenlæge Aarhus
Margrethepladsen 2, plan 2.
8000 Aarhus

Øjenlæge Aalborg
Vestre Havnepromenade 9,
9000 Aalborg

Vidste du at vi hos Memira også tilbyder privat øjenlæge konsultationer – uden ventetid?

Vores øjenlæger er specialister indenfor øjensundhed, så som grå stær tørre øjne, børns syn, almindelige øjensygdomme med mere.

Læse mere om vores privat øjenlæge konsultationer

Book tid

Se hvilke tider der er ledige på en klinik nær dig!

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Fortsæt med at læse

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Spar 10.000,- på din grå stær operation

Få foretaget en grå stær operation inden 31 marts 2024 og få forundersøgelse, operation samt kontrol til 19.500 Kr.

Læs mere
Danmark tester synet

Danmark tester synet

Hos Memira støtter vi op om Øjenforeningens budskab om at få testet synet minimum en gang om året. Vidste du at 59% af danskerne er…

Læs mere
Synsudvikling og synsproblemer hos børn

Synsudvikling og synsproblemer hos børn

Hos Memira Eyecenter ved vi hvor vigtigt det er med et godt syn hos børn. Det gælder både i børnehaven, i skole, under udannelse og…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål

Ring til os

Kundeservice
Man-Tors: 08:00 – 17:00
Fredag: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book