Glaslegemeløsning

Glaslegemeløsning viser sig oftest ved flager eller prikker i synsfeltet. Det er en følge af aldring og rammer de fleste mennesker over 60 år. Tilstanden er oftest helt ufarlig, men det er vigtigt at få foretaget en øjenundersøgelse for at udelukke andre årsager til symptomerne.

Glaslegemeløsning indebærer at glaslegemet løsner sig fra sin faste placering mod nethinden.

Glaslegemet er en geléagtig masse, som udfylder rummet i øjet mellem linsen og nethinden. Med alderen begynder glaslegemet at skrumpe, blive mere vandholdig og kan løsne sig fra sin placering på nethinden. På den måde opstår det, som kaldes glaslegemeløsning.

Årsager til glaslegemeløsning

Selvom glaslegemeløsning kan lyde lidt skræmmende, er det altså en helt naturlig proces, som sker med alderen. Det rammer de fleste ældre, og de færreste lægge mærke til det. Denne naturlige proces begynder ofte hos midaldrende mennesker, men kan også opstå tidligere.

Glaslegemeløsning er oftest ufarlig, men det er vigtigt at man bliver undersøgt af en øjenlæge for at sikre, at problemet ikke skyldes andre komplikationer eller øjensygdomme.

Symptomer på glaslegemeløsning

Symptomerne på glaslegemeløsning kan opstå pludseligt, og viser sig oftest ved prikker, striber, flager eller net i synsfeltet.

Det, du ser, er fortætninger eller proteinklumper i glaslegemet. Disse uklarheder skaber skygger på nethinden og ses som bevægelige strukturer, som kaldes flydere eller floaters (muces volantes). Det sker også, at man oplever lysfænomener, hvilket skyldes at glaslegemet trækker i nethinden. Hvis du oplever disse lysfænomener, som blitz eller lys, så er det vigtigt at søge øjenlæge. Symptomerne kan være irriterende, men de påvirker ikke din synsskarphed. Nogle detaljer kan være omgivet af slør eller tåge. Det kan hjælpe, hvis du kigger op og ned et par gange for at få flyderne til at flytte sig.

Behandling af glaslegemeløsning

Hvis du bliver undersøgt og får konstateret glaslegemeløsning, sættes der ikke nogen behandling i gang. Tilstanden er permanent, men de fleste vænner sig til flyderne. Lynene mindskes oftest med tiden. Hvis flyderne er meget generende for synet, kan en operation overvejes, hvor hele glaslegemet fjernes eller flyderne fjernes med laser.

Hvis flyderne eller lynene pludselig bliver værre eller dit syn bliver sløret, bør du hurtigst muligt kontakte til en øjenlæge. En komplikation ved glaslegemeløsning er at der kan være hul på nethinden. Hvis øjenlægen opdager, at der er hul på nethinden, skal det behandles for at forhindre nethindeløsning. Hullet laves med laser på en øjenmodtagelse.

Book tid – Øjenlæge

Book tid til konsultation hos Memira private øjenlæger i København, Kolding, Aarhus og Aalborg.

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book