Børn og syn

Når børn får lov at bruge sine øjne, stimuleres synet – og det er en helt central del af barnets synsudvikling. Børn kan, ligesom voksne, lide af synsnedsættelse i form af nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Skelen er en tilstand, der oftest opstår i barndommen. Da øjet og synet er under udvikling hos børn, er det særligt vigtigt at få løst problemer med synet hurtigst muligt.

Børns synsudvikling

Under fosterudvikling er synet den sidste sans, der udvikles. En nyfødt baby ser meget sløret og blikket flakker. Synet udvikler sig imidlertid meget hurtigt, og allerede efter få dage kan barnet normalt fokusere noget, f.eks. dets forældres ansigter. Efter et par uger kan barnet skabe øjenkontakt, og med øjnene følge et bevægeligt objekt på nært hold.

Når barnet er 2-3 måneder gammelt, kan blikket følge et bevægeligt objekt på lidt længere afstand, ca. 2-3 meter. I en alder af 6-10 måneder undersøger barnet nysgerrigt genstande på nært hold.

Omkring fireårsalderen har barnet normalt en synsskarphed, der er næsten svarer til en voksens, men synet fortsætter med at udvikle sig, indtil barnet er i 10-årsalderen.

Synshandicap hos børn

De fleste børn er født langsynede, men har alligevel en god evne til at akkommodere (justerer synet). Dette betyder, at langsynethed normalt ikke skaber problemer, og i skolealderen udligner det sig normalt til almindeligt syn. Af og til kan barnet dog have brug for briller, så synssvækkelsen ikke påvirker synets videre udvikling. I nogle tilfælde kan langsynethed også medføre, at barnet begynder at skele, hvilket i sådanne tilfælde kan kræve behandling. Det er vigtigt for forældrene at være opmærksomme på, om barnet kun bruger ét øje eller viser andre tegn på synsproblemer.

Nærsynethed og bygningsfejl er ofte arvelige synsfejl, der undertiden opstår i en tidlig alder. Hvis du som forælder er nærsynet eller har bygningsfejl, er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på, om dit barn viser tegn på disse synsfejl. Tegn kan f.eks. være, at dit barn ofte har hovedpine, misser med øjnene eller sidder tæt på tv’et. Bygningsfejl kan også forårsage vanskeligheder med at se skarpt på tæt hold.

I takt med den øgede brug af skærme påvirkes flere og flere børn og unge også ved at de får anstrengte og trætte øjne. Udtrykket for disse øjenproblemer er ”asthenopi”. Almindelige symptomer inkluderer øjentræthed, hovedpine, lysfølsomhed og svide i øjnene og tørhedsfølelse. Det er vigtigt at søge hjælp hos en specialist i tilfælde af mistanke om asthenopi. Dette skyldes, at der sommetider kan være behov for behandling og hjælpemidler for at overvinde problemerne.

Øjenundersøgelse for børn

I Danmark undersøges børns syn tidligt og løbende gennem barndommen, hvilket betyder, at syns- eller øjenproblemer ofte opdages og behandles i tide.

Når babyen er nyfødt, foretages den første forundersøgelse for at kontrollere, at alt er som det skal være. Når barnet er 5 uger gammelt, undersøges det, om det kortvarigt kan følge et objekt  med øjnene.

Øjeundersøgelser udføres derefter ved 3 og 5-års forundersøgelsen. Du skal som forælder kontakte en optiker eller øjenlæge, hvis du har mistanke om, at dit barn kan have synsfejl eller andre synsproblemer.

Spørgsmål?

Book tid

Se ledige tider og book en undersøgelse

Eller book via telefon på 88 80 28 00

Ring til os

Kundeservice
Telefonen har åben:
Man-Tor 08:00 – 17:00
Fre: 08:00 – 15:30
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i Kolding / Aalborg / Aarhus
Ring på 88 80 28 00

Privat øjenkonsultation i København
Ring på 70 22 12 32

Stille et spørgsmål

Find ud af mere

Download brochure
Download

Se vores priser
Pris øjenlaser
Pris linseudskiftning

Se vores tider
Book