13 fun facts om øjet

Øjet er et fantastisk organ! Det står for omkring 80% af de sanseindtryk, vi får i løbet af en dag. Man kalder det for sjælens spejl, og det er mere unikt end et fingeraftryk.

Som de øjennørder vi er, har vi her samlet en liste med fun facts om øjet!  

1) Løber dine øjne i vand? De er sikkert tørre!

Paradoksalt nok kan rindende øjne skyldes, at dine øjne er tørre. Tårevæsken, som kirtlerne i øjet normalt producerer, smører øjet og holde det fugtigt. Hvis kvaliteten af tårevæsken er dårlig, får øjnene ikke den fugt, de har brug for, og bliver derfor tørre. Kroppen prøver derfor at løse problemet ved at overkompensere og producere mere væske – men desværre har denne væske en dårligere kvalitet, end den normale tårevæske. Resultatet er derfor, at øjnene løber over med vand, mens væsken stadig ikke giver øjet det, det har brug for.

Vidste du i øvrigt at tårevæsken indeholder bakteriedræbende enzymer? Derfor er tårerne en vigtig del af øjets infektionsforsvar.

2) Røde øjne på billeder? Det er en refleksion af øjets indre

Pupillen er jo en åbning i øjet. Normalt absorberes det indgående lys af vævet inde i øjet, derfor ser pupillen sort ud. Når der er ekstra intenst og pludseligt lys, som f.eks. fra en kamerablitz, kan pupillen ikke altid nå at trække sig sammen. Det gør, at noget af det indgående lys i stedet reflekteres baglæns. Så når nogle har røde pupiller på et billede, er det altså et glimt af øjets blodkar-rige nethinde.

3) Hvilken øjenfarve har du?

Man regner med at mellem 70-80% af jordens befolkning har en variation af brune øjne, hvilket gør det til den mest almindelig øjenfarve. Blå øjne er den næst mest almindelige øjenfarve, særligt i Europa er det en ret almindelig øjenfarve. Den mindst almindelige øjenfarve er grøn, som det kun er omkring 2% af jordens befolkning, der kan “prale” af at have.

4) De fleste børn fødes langsynet

Børn har dog normalt en god evne til at justere synsskarpheden, hvorfor langsynethed ikke er et stort problem. Normalt mindskes langsynetheden omkring skolealderen, men i nogle tilfælde er det nødvendigt at korrigere synsfejlen med briller.

5) Vi har alle sammen en blind plet i vores synsfelt!

Den blinde plet, eller det blinde punkt, er et resultat af, at der mangler fotoreceptorer i lige præcis dét område i øjet. Det er dog ikke noget vi bemærker i vores hverdag, fordi hjernen udfylder tomrummet for os.

Hvis du også synes, det er lidt spændende, kan du finde din blinde plet i denne test.

6) Et tredje øjenlåg?

Nogle dyrearter, bl.a. fugle, har et tredje ”øjenlåg”! Det beskytter øjet mod ting, der kan skade det. F.eks. sandkorn, torne og støv. Men i modsætning til de øjenlåg vi kender fra os selv, bevæger det sig ikke oppe fra og ned, men fra side til side. Det tredje øjenlåg er desuden gennemsigtigt, for at dyret skal kunne se, når det f.eks. er i fart.

7) Det centrale syn udgør kun 2% 

Vidste du, at centralsynet kun udgør 2% af hele vores synsfelt? Skarpheden udenfor dette centrale punkt i nethinden aftager hurtigt, og derfor bliver synet mere og mere uskarpt jo længere ud i periferien, det kommer. Det er derfor, at du er nødt til at flytte blikket, for hvert ord du læser lige nu.

8) Hvad vejer et øje?

Det vejer ca. 7 gram!

Bonusinfo: øjet er ca. 2,5 cm i diameter

9) Sjov med sprog

Den medicinske betegnelse for alderssyn/gammelmandssyn – presbyopi – er græsk og betyder det ældre øje.

Katarakt, som er den latinske betegnelse for grå stær, betyder se gennem vandfald, hvilket meget godt beskriver, hvordan man ser med grå stær.

Iris, er græsk, og betyder regnbue – hvilket også giver ganske god mening, når man ser på den smukke og unikke regnbuehinde.

10) Kontaktlinsen er over 100 år gammel!

Hvis du en af dem, der synes, at kontaktlinser er ubehagelige, så forestil dig lige den første kontaktlinse, der blev produceret i 1887. Den var lavet af glas og dækkede næsten hele øjet. Det siges, at det – overraskende nok – var frygteligt ubehageligt, og man kunne kun bære dem i et par timer. Yikes! Godt der i dag produceres bedre linser, og i øvrigt findes alternativer som øjenlaser og linseudskiftning, så man hverken behøver kontaktlinser eller briller for den sagsskyld.

11) Der er taget hensyn til dit syn, når du flyver!

Du ved allerede, at lyset i flyet slukker under start og landing, når det er mørkt. Men ved du hvorfor? Det er faktisk en sikkerhedsforanstaltning, der har at gøre med vores øjne. Årsagen er dels, at det tager relativt lang tid for vores øjet at vænne sig fra lys til mørke, faktisk tager det en halv times tid! Det går lettere den anden vej: fra mørke til lys, det tager kun omkring 10 minutter. Hvis der sker noget ved start eller landing, der kræver, at flyet skal evakueres, skal dette ske meget hurtigt. Hvis der pludselig bliver mørkt i kabinen, efter den har været fuldt oplyst, vil vi derfor have svært ved at orientere os. Fænomenet kaldes mørketilpasning, og i en nødsituation kan denne synsrelaterede sikkerhedsforanstaltning spare dyrebare sekunder.

12) Højre eller venstre øjet?

Du ved, om du er højre- eller venstrehåndet! Men ved du også, om du er højre- eller venstreøjet? Du har ét dominant øje, som din hjerne har præference for, når den tolker dine synsindtryk. Find ud af hvilket af dine øjne, der er dominerende, ved at forme et hul mellem dine to hænder, stræk armene ud og fokuser på et punkt med begge øjne. Luk nu det ene øje, og se om punktet stadig er centralt, er det det, er det dit dominerende øje, du ser med. Forsvinder punktet, skal du skifte øje, og se om punktet nu står skarpt.

13) Vi har gemt det bedste til sidst…

Mange tror at pirater gik med klap for øjet for at se farlige ud eller for at skjule en skade. Men den faktiske grund er, at de hurtigt skulle kunne omstille deres syn til lysforholdene over og under dæk – lidt som vi kender det fra flyet i punkt 11. Det øje, som var dækket af en klap, var allerede tilpasset mørket under dækket, og derfor kunne piraten se, så snart han tog klappen af nede i mørket.

Download din brochure

Jeg er

Fortsæt med at læse

Forbered dit barns syn til skolestart

Forbered dit barns syn til skolestart

Forbered dit barns syn til skolestart Skolestarten nærmer sig, og både børn og forældre er i fuld gang med forberedelserne. Men midt i indkøb af…

Læs mere
Synsudvikling og synsproblemer hos børn

Synsudvikling og synsproblemer hos børn

Hos Memira ved vi hvor vigtigt det er med et godt syn hos børn. Det gælder både i børnehaven, i skole, under udannelse og i…

Læs mere
Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid.

Genbrug af briller skaber nyt håb og bæredygtig fremtid. Hos Memira er vi dedikerede til at forbedre menneskers syn og livskvalitet over hele verden. Vores…

Læs mere

Oftest stillede spørgsmål